Pisanost in mnogoterost Trsta

Novinarka Darka Zvonar Predan je v knjigi Tržaški pogovori objavila 18 intervjujev z izpostavljenimi Tržačani, predvsem Slovenci.

Po Beograjskih pogovorih so letos izšli še Tržaški pogovoriDarke Zvonar Predan. Nekdanja novinarka Večera menjuje okolja zaradi diplomatske službe moža, prav tako nekdanjega novinarja Milana Predana, in tenkočutno odstira podobe mesta, v katerem živi. V letih 2002-2013 je z 18 sogovorniki prečesala področja, ki določajo slovenski in večkulturni Trst ter njene sogovornike. Za tešenje novinarske in siceršnje zvedavosti je Trst kot nalašč, a so intervjuvanci tam morali za uveljavitev svoje identitete vzpostaviti lastno držo. Spoštljivost do večkulturnega mesta je prežeta z nekaj grenkobe, a tudi optimizma, ki ga nemara najbolje odslikajo besede mednarodno uveljavljenega pisatelja Veita Heinichena,da “imamo v Trstu samo eno manjšino, nacionaliste”.

V knjigi ni pogovora z Borisom Pahorjem; serija avtoričinih intervjujev z njim bo izšla v posebni knjigi. In kmalu tudi Celovški pogovori, opravljeni tam, kjer novinarka živi zdaj.

Darka Zvonar Predan: Tržaški pogovori, Kulturni center Maribor, 234 strani, cena 19 evrov.


Najbolj brano