Knjižna polica
Žan Papič: “Ne beži proč od sebe”
Žan Papič: “Ne beži proč od sebe”

Sprijazni se s tem, kar si. Kamorkoli greš, bi bil rad drugje. Ne beži proč od sebe. Odpri oči in dovoli svetlobi v temo lastne zgodovine, ki te razžira. Takšna spoznanja, ki mu lajšajo, zaljšajo in bogatijo življenje, odkar se ga je naučil res živeti, v knjižnem prvencu niza Žan Papič, javnosti najbolj znan kot stand-up komik, voditelj in igralec. Svojo Stekleno glavo je na ogled premierno postavil v domači Sežani, v polni Kosovelovi spominski sobi. Na njegovem nastopu pa se tokrat ni razlegal samo smeh ...

Obglavili so ga. Pa jih je zadela strela.
Obglavili so ga. Pa jih je zadela strela.

Kot napeta kriminalka, politični triler ali absurdna komedija pogosto zazveni monografija Spomeniki, v kateri nam Damir Globočnik približa 30 javnih spomenikov na Slovenskem, postavljenih od sredine 19. do sredine 20. stoletja in posvečenih književnikom, glasbenikom, misijonarjem, znanstveniku, dobrotnici, svetniku, cesarju, dvema kraljema, padlim vojakom in zmagi nad nacifašizmom. Ne predstavi samo posebnosti kipov, temveč predvsem pot do njihove postavitve, pogosto tudi odstavitve ... in seveda pogosto zelo burne zaplete, ki so se zvrstili vmes.

Knjiga nam tlakuje pot in širi obzorje
Knjiga nam tlakuje pot in širi obzorje

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj v predsedniški palači še zadnjič podelil priznanja jabolko navdiha, tokrat zaslužnim za spodbujanje bralne kulture pri nas. Prejeli so jih Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen, Društvo Rastoča knjiga in predsednica Marijana Kolenko, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko ter Manca Košir.