Knjižna polica
S svojo ljudskostjo se je prikupil ljudem
S svojo ljudskostjo se je prikupil ljudem

Kubejka Tanja Jakomin Kocjančič je s knjigo odtegnila pozabi svojega rojaka Antona Mihca - Toneta. Istrski rodoljub, eden prvih domačih izobražencev, je prehodil zanimivo pot, ki ga je iz rojstne vasi vodila v begunstvo in nazaj, kjer je odigral pomembno vlogo v kulturni in politični rasti Slovencev v Istri.

Strastno in strašno ljubijo in mučijo
Strastno in strašno ljubijo in mučijo

“Po vaši zaslugi se bova starala skupaj: vzpostavila sva ravnotežje.” Žubori lepo, prijetno in pomirjujoče - če je tako iztrgano iz sobesedila. Na zadnjih straneh Ledenega tedna, štiri desetletja starega romana Pascala Brucknerja, pa isto spoznanje zveni srhljivo. Ledeno. Pripoved, ki jo marsikdo pozna predvsem po filmu Romana Polanskega, bralcu ponuja veliko več kot gledalcu. Itak.

Plan B v vsako vas, v vsak parlament
Plan B v vsako vas, v vsak parlament

Če že ni planeta B, pa moramo imeti vsaj plan B, je moč razbrati iz knjige novinarja Boštjana Videmška. Poznamo ga kot vojnega poročevalca in ostrega kritika razmer, ki v vojni (in miru) po diktatu kapitala razčlovečujejo in izničujejo dostojanstvo. V novi knjigi Plan B se je lotil vojne, ki še ni izgubljena. Boja za ohranitev narave. Ponekod po svetu so že na fronti. Kaj pa mi?