Knjižna polica
“Recepta, ki bi deloval pri vseh, ni”
“Recepta, ki bi deloval pri vseh, ni”

Pravnici Stajki Skrbinšek (1959) so pri 49. letih postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. V knjigi Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival iskreno oriše pomembnost poguma, vztrajnosti, pozitivne naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju te zahrbtne bolezni.

20. stoletje iz prve vrste
20. stoletje iz prve vrste

Povprečno razgledan prebivalec iz dežel nekdanje Jugoslavije priimek Dedijer pozna vsaj po zaslugi Vladimirja Dedijerja, partizana, povojnega političnega delavca, predvsem pa Titovega biografa. Manj znan - po krivici, bi marsikdo rekel po prebrani avtobiografiji - je njegov brat Stevan, študent elitnih ameriških univerz, v ameriški uniformi osvoboditelj Evrope, obveščevalec in znanstvenik.

Katerega leta praviš, da smo? 1981. Ne, 2013. Uh, 2021.
Katerega leta praviš, da smo? 1981. Ne, 2013. Uh, 2021.

Tisočdevetstoenainosemdeset, drama Ajdovke Simone Semenič, najuspešnejše dramatičarke pri nas, je pravkar dobila dve zanimivi novi izdaji. V Tednu ljubiteljske kulture so ju predstavili v avtoričini Ajdovščini, tudi dogajalnem prostoru drame. Po izidu v zbirki treh dram pri Beletrini leta 2017 je kot plod projekta Prevajalnice JSKD izšla še v španskem prevodu skupaj z izvirnikom v knjigi, ki jo založil Javni sklad za kulturne dejavnosti, španski stripar Santiago Martin - Santi pa je dramo izrisal še v imeniten strip, ki so ga z združenimi močmi izdali kar v Ajdovščini.