Knjižna polica
Delo, s katerim si je nakopal tudi srd intelektualcev
Delo, s katerim si je nakopal tudi srd intelektualcev

Poleg velike retrospektive filmov Pier Paola Pasolinija in fotografske razstave je Slovenska kinoteka 100. obletnico rojstva enega najbolj kritičnih in vsestranskih premišljevalcev svojega časa pospremila še s prevodom tretjega dela zelo kompleksnega zbornika teoretskih besedil Heretični empirizem, film in kinematografija.

Zgodbe, specializirane za utrjevanje vesti
Zgodbe, specializirane za utrjevanje vesti

Kratke zgodbe Nore Verde, zbrane v zbirki O ljubezni, batinah in revoluciji, sodijo v tisto vznemirljivo leposlovje, ki črpa iz sodobnosti, pri čemer ne prikriva bolečine in krivic, kajpada prihranjenih zlasti za ljudi z roba, a jih obenem ne prikazuje zgolj kot nemočne žrtve. Njene junakinje v sebi nosijo uporništvo in moč, ki lahko obrne tok, ujet v neodložljivo branje.

Svoboda se sramoti zoperstavlja odločno in duhovito
Svoboda se sramoti zoperstavlja odločno in duhovito

Slovenija je demokratična republika. Je pravna in socialna država. V njej ima oblast ljudstvo. Država in verske skupnosti so ločene, slednje pa so enakopravne. Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja ... Vse to in še marsikaj beremo v spet natisnjeni in še v angleščino prevedeni slovenski ustavi, medtem ko v monografiji Sramota zremo, kaj je doletelo tiste, ki so si drznili prav te pravice glasno brati pred hramom demokracije ...