Knjižna polica
“Če imaš močne korenine, te nihče ne more izruvati”
“Če imaš močne korenine, te nihče ne more izruvati”

“Afrika je vstopila v moje življenje leta 1973 in me ni več zapustila.” Tako začenja knjigo Spomini iznad ekvatorja Isabella Flego, Koprčanka in prepoznavna kulturnica italijanske narodne skupnosti, ki je sredi sedemdesetih z družino za pet let iz Istre odpotovala v Gano. V Kumasiju je njen mož Aurelio Flego kot predstavnik koprske tovarne Tomos pomagal zagnati podružnico Tomos Ghana Ltd. Razstava o Tomosu v koprskem Libertasu in svetovni dan knjige sta ponudila vnovično priložnost za pogovor o knjižnem popotovanju, ki sta ga založili Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in založba Libris.

S pravljicami nad stereotipe
S pravljicami nad stereotipe

V Pravljičariji, čarni deželi v zadnji dolini pod Triglavom, v kateri prijateljujejo vile, škrati, Krivopete in gozdne živali, je vselej pestro. Ni čudno, da je zbirka desetih pravljičnih zgodb iz planinskega sveta izpod peresa pravljičarke Kristine Menih dobila nadaljevanje.

Pod Nanosom je bilo živahno že v antiki
Pod Nanosom je bilo živahno že v antiki

Grki so današnji slovenski prostor v helenistični dobi razmeroma slabo poznali, a so ga že mnogo prej vključili v svoj predstavni svet prek junakov iz mitoloških zgodb, kakršna je denimo zgodba o argonavtih, pojasnjuje zgodovinarka dr. Marjeta Šašel Kos v knjigi V srcu rimskega imperija.