“Ljubezensko pismo Los Angelesu”

Prihodnji petek bo na izolski plaži San Simon, naslednji dan pa na plaži na Bernardinu projekcija težko pričakovanega filma Quentina Tarantina Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, ki naj bi bil njegov najbolj oseben film doslej, režiser pa ga je označil za svoje “ljubezensko pismo Los Angelesu”.

V najnovejšem filmu Quentina Tarantina sta končno skupaj 
zaigrala Leonardo DiCaprio in Brad Pitt.
V najnovejšem filmu Quentina Tarantina sta končno skupaj zaigrala Leonardo DiCaprio in Brad Pitt. 

Zgodba se dogaja na vrhuncu hipijevskega Hollywooda leta 1969. Bivši zvezdnik kavbojske TV-serije Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) in njegov dolgoletni kaskaderski dvojnik Cliff Booth (Brad Pitt) iščeta svoje mesto v filmski industriji, ki je ne prepoznata več. A Rick ima zelo slavno sosedo: Sharon Tate, ženo Romana Polanskega, ki ima v filmu tudi pomembno vlogo. Čeprav film temelji na številnih resničnih likih, si je Tarantino privoščil precej svojskega zgodovinskega revizionizma.

Najbolj se je približal Šundu

“S tem filmom sem se bolj kot s katerim koli drugim približal Šundu ... To je po vsej verjetnosti moje najbolj osebno delo. Zame so to nekakšni spomini. Alfonso Cuarón je imel Romo in Ciudad de México leta 1970. Jaz sem imel Los Angeles in leto 1969. To sem jaz. To je leto, ki me je izoblikovalo. Takrat sem bil star šest let. To je moj svet. In film je moje ljubezensko pismo Los Angelesu,” je zapisal Quentin Tarantino.

Z nastajanjem tega filma je povezanih sicer kar nekaj prelomnic. Ena najpomembnejših je, da je Tarantino po valu obtožb o spolnih zlorabah na račun enega najbolj znanih in vplivnih ameriških producentov Harveyja Weinsteina prekinil dolgoletno sodelovanje z njim. V tem filmu sta prvič svoje igralske moči v glavnih vlogah združila dva ameriška igralska velikana, Brad Pitt in Leonardo DiCaprio, v Bilo je nekoč ... v Hollywoodu pa je poslednjič pred filmske kamere stopil Luke Perry.

Rasistični prikaz Brucea Leeja

Nekaj kontroverz je sprožila tudi hči Brucea Leeja, Shannon Lee, ki je kritizirala Tarantinov portret svojega očeta v filmu. Njena kritika po pisanju spletnega portala The Guardian meri na prizor, ko Lee na dvoboj izzove Brada Pitta. Po njenih besedah se je Bruce Lee, ki je treniral številne pomembne osebnosti Hollywooda, med njegovimi učenci so bili, denimo, Steve McQueen, Roman Polanski in Sharon Tate, izogibal bojevanju s tistimi, ki niso obvladali borilnih veščin. “V filmu pa je on tisti, ki se hvalisa in ki izziva Brada Pitta, a ni bil tak,” je povedala. Dodala je, da razume logiko, ki stoji za takšnim prikazom: “Razumem, da sta glavna lika v filmu antijunaka in da gre za neke vrste fantazijo besnenja o tem, kaj bi lahko bilo. In da gre za prikaz obdobja, v katerem je bilo prisotnega veliko rasizma in izključevanja. Razumem, da so želeli, da bi bil lik Brada Pitta super hud in bi lahko premagal Brucea Leeja. A ne bi se jim bilo treba obnašati do njega, kot se je do njega tedaj obnašal beli Hollywood.”


Najbolj brano