Gašper in Zala, vse uspešnejša glasbena in življenjska sopotnika

Svetovno! Elektronski pop, moderna produkcija in vokal kot sulica v srce. Rahlo jazzy-trip glasbeni izlet z neverjetno tenkočutnim vokalom. Toplo in hladno hkrati. Prisiliti sem se moral, da sem vdihnil med poslušanjem, vsa čast! Take pohvale na spletu žanjeta vse uspešnejša Gašper in Zala.

Gašper Šantl in Zala Kralj Foto: Maja Pertič Gombač
Gašper Šantl in Zala Kralj Foto: Maja Pertič Gombač

MARIBOR, KOPER > Med pogovorom se v zadregi nasmihata, rada se umakneta v svoj svet, prižeta drug k drugemu ... Tudi v glasbi sta nežna, mehka, obenem pa samozavestna, odločna. 22-letni Gašper Šantl in 19-letna Zala Kralj, ki sta se pred dnevi prišla predstavit medijem v Koper, sta Mariborčana.

V Ljubljani, kjer sta se naselila letos, je Zala prejšnji mesec začela študirati bibliotekarstvo. Njen rod po mamini strani sega tudi na Primorsko, v Kanal ob Soči, daleč onkraj meja domovine pa so po spletu s skupno več kot 200.000 ogledi že segli prvi singli mladega para Valovi, Baloni in S teboi, ujeti v videospote, ki jih je posnel skupni prijatelj Žiga Krajnc.

Gašper Šantl

glasbenik

“V pesmi skušava ujeti svoja čustva. Veliko je obupa, a vztrajno iščeva upanje, ki človeka žene naprej.”

Z Valovi sta Gašper in Zala lani osvojila nagrado zlata piščal za skladbo leta, v ljubljanski pisarni globalne založbe Universal pa sta letos podpisala pogodbo, ki jima odpira vrata v svet.

Zala Kralj

pevka

“Imam slabo izgovorjavo. In če me kdo opozori na to, je še slabše. Če bi se trudila biti razumljivejša, bi pela slabše.”

S kolesom po Evropi

“Od sedmega leta sem se v glasbeni šoli učil harmonike. A se z njo nisem počutil kul,” se spominja Gašper. “Zanimali so me bolj alternativni slogi, vleklo me je v punk in rock. Pozneje sta me začela zanimati jazz in Bach, zato sem se odločil, da bom naredil še nižjo glasbeno šolo iz kitare. A pri šestnajstih sem vedel, da mi je jazz zabaven, vendar ga ne čutim v sebi.”

Na zadnji srednješolski dan je odkolesaril v tujino, s trebuhom za kruhom: “Vedno sem si želel biti producent. Rekel sem si, da nekje mora biti studio, ki bi v službo vzel obetavnega mladega človeka, pripravljenega, da se povsem preda temu poslu.”

Kolesaril je po Evropi, s pomočjo spletnega CouchSurfinga prenočeval tu in tam, pisal prošnje, pošiljal maile ... In naposled ga je k sebi povabil Faust Records Studio v Pragi, kjer so snemali Lady Gaga, David Bowie, Killing Joke in drugi veliki. “Tam so se producenti vseskozi menjavali, kar je bilo idealno za učenja,” pripoveduje. V enem letu in pol je sodeloval tudi pri snemanju singla Living It Up z albuma Stony Hill (2017), s katerim je Damian Marley, najmlajši sin legendarnega Boba, osvojil grammyja za najboljši reggae album leta.

“Začutil sem, da sem dosegel, kar sem tam lahko. Spet sem sedel na kolo in nadaljeval pot po Evropi. Na zahodni obali v Franciji sem ustvaril Valove. Bil je tak filmski prizor: razburkano morje, veliko valov ...”

Pozitivna melanholija

Z glasbeno šolo svojo pripoved prične tudi Zala: “Igrala sem violino. To sem rada počela, dokler nisem začutila, da je obveza. Potem sem v roke raje vzela mamino staro kitaro in začela nekaj brenkati. Igrala sem coverje, najprej pesem Jolene Dolly Parton.”

Februarja lani je na II. gimnaziji Maribor dobila dijaško Prešernovo nagrado za glasbo, k sodelovanju jo je povabila šolska dramska skupina, preizkusila se je še v slovenščini, napisala pesem Bela klop ... In spoznala Gašperja, s katerim ustvarja od avgusta lani.

Svoje pesmi doživljata kot žalostne in vesele obenem. “Vanje skušava ujeti svoja čustva,” pravi Gašper. “Veliko je obupa, a vztrajno iščeva upanje, ki človeka žene naprej.” Pozitivna melanholija? “Natanko tako!” se zasmeje.

Zala pa prikima ob omembi komentarjev, da je njen vokal osupljiv, čuten in čustven, a pri posredovanju besedila včasih nerazumljiv: “Imam slabo izgovorjavo. In če me kdo opozori na to, je samo še slabše. Če bi se trudila biti razumljivejša, bi pela slabše.”

Gašper ji pritegne: “Pomembno nama je, da imajo pesmi avtentičnost in energijo. Vse tri single bi šla lahko posnet v studio v Prago, a se bolje počutiva, če to narediva doma. Dragocenejša od vrhunske tehnike sta nama dobro vzdušje in prava energija.”

Uživata med ustvarjanjem v miru, pravita, precej manj pa na nastopih pred občinstvom. Česar pa je vse več. V prihajajočem letu nameravata pri Universalu izdati malo ploščo in s pesmimi v angleščini sanjam slediti v tujino. Kar pa še ne bo slovo od domovine, poudarjata. Navsezadnje želita tudi ostati Zala in Gašper. Kako se bo v angleščini obnesel njegov š? Tudi to je izziv, se smejeta.  


Najbolj brano