Vsi smo v istem kontejnerju

Sinoči je na travniku pred mestno hišo s prvo od dveh predstav Climate of change gostovala skupina MagdaClan. Dogajalo se je vse, od glasbe in plesa do akrobacij. Z jasno, čeprav v umetniško poetiko zavito poanto - okoljska kriza se tiče slehernika.

 Foto: Domen Grögl/Platforma Sloga
Foto: Domen Grögl/Platforma Sloga

NOVA GORICA > Da Climate of change ni običajna cirkuška predstava, so avtorji in producenti napovedali že pred gostovanjem v Novi Gorici. In res ni.

Kdor je pričakoval prešerno družinsko zabavo, je ni dobil. A to niti ni bil namen. Kakor ni bil namen podajanja preprostih odgovorov in podukov o tem, kako se spopasti z globalno okoljsko krizo, ki najprej udari najbolj ranljive, ti pa z migracijami, pravzaprav begom pred neposrednim uničenjem, izstavljajo račune sodobni zahodni družbi, ki je s svojim načinom življenja pravzaprav najbolj odgovorna, da se to dogaja.

Kot je že pred predstavo napovedal vodja projekta in nastopajoči, povezovalec dogajanja Achille Zoni, so hoteli tematiko predstaviti v vsej njeni kompleksnosti, ne le podajati preprostih rešitev: “Zato smo zmešali različne sodobne umetniške jezike. Mislim, da to deluje.” Na odru pred mestno hiše, kjer se je zavrtel vrtiljak plesa, glasbe, akrobacij, se je mešalo vse - od obešenjaškega cirkusa do malodane apokaliptičnih momentov. Prizorišče je bilo pristanišče; vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom. Globalizacija, v dobrem za nekatere in slabem za vse ostale. Kar se podnebja tiče, vse bolj zgolj v slabem. Za vse, le da za ene nekoliko prej kot za druge. In kot poudarjajo ustvarjalci: “Oko ljska kriza je družbena kriza, iz katere lahko izstopimo le s solidarnostjo in trajnostnim razvojem.”

Predstavo bodo pred mestno hišo ponovili danes ob 21. uri.


Najbolj brano