Spoznajte medvedko Katjo, volka Slavca in risa Guruja

Danes v Krpanovem domu v Pivki vrata odpira Center o velikih zvereh Dina, ki ga je Občina Pivka uredila v okviru projekta Carnivora Dinarica. Na pivški občini pričakujejo, da bo center poleg svoje izobraževalne funkcije pomembno prispeval tudi k uveljavljanju Pivke kot turistične destinacije.

S centrom Dina je pivška občina v Krpanovem domu dobila novo izobraževalno in turistično središče.   Foto: Katja Kirn Vodopivec
S centrom Dina je pivška občina v Krpanovem domu dobila novo izobraževalno in turistično središče.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

PIVKA > Center Dina, ki bo v avgustu odprt vsak dan med 10. in 18. uro, bo namenjen spoznavanju velikih zveri - medveda, volka in risa, njihovih življenjskih navad in vloge v gozdnem ekosistemu. “Velike zveri rabijo velik življenjski prostor, mi ljudje pa potrebujemo veliko znanja, da lahko razumemo, zakaj jih je pomembno ohranjati. Poleg tega moramo imeti kar srečo, da te zveri v naravi srečamo ali vsaj uzremo za trenutek, vsekakor pa jih ne moremo tam spoznati,” glavni namen centra pojasnjuje koordinatorka projekta na pivški občini Dragica Jaksetič.

Posebna pozornost sobivanju

Ker so velike zveri za človeka lahko velikokrat tudi težaven sosed, so posebno pozornost namenili tudi tej problematiki. “Zavedamo se, da prihaja tudi do škodnih dogodkov, zato v centru govorimo tudi o tem, na kakšen način se da to škodo zmanjševati ali preprečevati,” še poudarja.

Osem partnerjev

Pri čezmejnem slovensko-hrvaškem Interregovem projektu Carnivora Dinarica, katerega glavni namen je dolgoročno ohranjanje populacij velikih zveri v severnih Dinaridih, je sodelovalo osem partnerjev. Na slovenski strani poleg vodilnega partnerja, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, še Zavod za gozdove Slovenije in Občina Pivka, na hrvaški pa svetovna organizacija za varstvo narave WWF Adria Zagreb, Veterinarska fakulteta v Zagrebu, Nacionalni park Risnjak, Občina Vrbovsko in Primorsko-goranska županija.

Celoten projekt je težak 2,3 milijona evrov. Približno tretjina oziroma 746.000 evrov z ddv predstavlja delež Občine Pivka, od tega so za ureditev centra Dina namenili 655.000 evrov z ddv. Za projekt so pridobili 85 odstotkov evropskega denarja, 15 odstotkov pa je prispevala občina. V okviru projekta je pivška občina uredila tudi dva kotička za velike zveri na osnovnih šolah v Košani in Pivki, pri Krpanovem domu in Ekomuzeju v Slovenski vasi pa so postavili medovarna smetnjaka.

V zadnjem obdobju so na območju strnjenega gozda Primorsko-notranjske regije in Gorskega Kotarja odprli kar tri nove centre, namenjene spoznavanju velikih zveri. Na slovenski strani je poleg pivškega centra Dina v okviru projekta Carnivora Dinarica nastala tudi nova razstava o velikih zvereh v Mašunski gozdni hiši, na hrvaški strani meje pa so v Stari Sušici na območju Gorskega Kotarja sicer pod okriljem drugega projekta uredili center Velike zveri.

Interaktivne vsebine

Vsi trije centri predstavljajo velike zveri na svoj način. V Pivki so se odločili, da bodo tematiko predstavili s pomočjo sodobnih multimedijskih tehnologij. Med postajami, po katerih se sprehaja obiskovalec, najdemo kar nekaj interaktivnih točk, kot so kviz, kjer obiskovalec odgovarja na vprašanja, Zverbook, ki deluje na način facebooka, postaja Na sledi, kjer se s pomočjo pametne tablice sprehajamo po prostoru in iščemo odtise šap ter druge sledi velikih zveri, in viar očala, s pomočjo katerih se bo obiskovalec z velikimi zvermi srečal v virtualnem svetu in tako spoznal razlike v njihovem čutenju (vohu, sluhu in vidu).

Dragica Jaksetič

vodja projekta Carnivora Dinarica

“Velike zveri rabijo velik življenjski prostor, mi ljudje pa potrebujemo veliko znanja, da lahko razumemo, zakaj jih je pomembno ohranjati.”

Zgodbe Slavca, Katje in Guruja

Na glavni postaji Votlina je vsaka od treh zveri tudi podrobneje predstavljena s fotografijami in posnetki sledilnih kamer, ki jih uporabljajo raziskovalci. “Na vsaki postaji najdemo nekaj o življenju posamezne zveri in sobivanju z njimi. Pri vsaki zveri pa predstavljamo tudi življenjsko zgodbo enega njenega tipičnega predstavnika. Tako imamo medvedko Katjo, volka Slavca in risa Guruja,” pojasnjuje Jaksetičeva.

Predstavitev so obogatili tudi s posnetki iz opazovalnic za medvede, pa projekcijo, ki prikazujejo, kako ravnati v primeru srečanja z medvedom in na sploh, kako se obnašati v gozdu.

Večino strokovnih vsebin sta priskrbeli ekipi raziskovalcev velikih zveri na Biotehnični fakulteti in Zavodu za gozdove Slovenije. Občina Pivka je poskrbela za ureditev prostorov v Krpanovem domu, v katerem so nato s pomočjo zunanjih izvajalcev podjetja za vizualne komunikacije Art Rebel 9 in skupine arhitektov iz studia idea:list strokovne vsebine spravili v končno obliko.

Priložnost za turizem

“Želimo si, da bi s projektnimi partnerji še naprej tesno sodelovali in da bi s pomočjo novih projektov ta center razvijali v izobraževalne namene. Obenem pa si želimo, da bi to postalo tudi mesto konstruktivnega dialoga o velikih zvereh,” je pričakovanja ob koncu projekta strnila Dragica Jaksetič.

Občina Pivka je s centrom Dina, s katerim bo upravljal Zavod za turizem Pivka, poleg izobraževalnega ustvarila tudi nov turistični produkt. Na pivški občini pričakujejo, da bodo nov center o velikih zvereh obiskovale tako šole kot družine, pa seveda skupine in posamezniki, ki jih ta tematika zanima. “S tem se Pivka razvija tudi kot turistična destinacija, zato je to velika priložnost tudi za lokalne ponudnike,” poudarja Jaksetičeva. Prav njim so v sklopu jutrišnjega dneva odprtih vrat namenili posebne delavnice, na katerih jim bodo predstavili sam center in izmenjali pričakovanja glede možnosti sodelovanja.


Komentar novinarja

Katja Kirn Vodopivec

Še ena zgodba o uspehu

Da je varovanje in ohranjanje naravne in kulturne dediščine za lokalno skupnost ne samo dobro in pomembno, ampak tudi donosno, če ga le vodilni znajo unovčiti, so Pivčani že dokazali z uspešnima zgodbama, ki ju pišeta Park vojaške zgodovine in Ekomuzej Pivških presihajočih jezer. Kot vse kaže, pa so na odlični poti, da s pomočjo evropskega denarja spišejo še eno zgodbo o uspehu pivškega turizma. Center o velikih zvereh Dina, ki ga danes odpirajo v Krpanovem domu, bo s sodobnim multimedijskim ...

Preberi več

Najbolj brano