Igrače za slepe in slabovidne otroke

Svet otrok z okvaro vida bo Ina Sulič, učiteljica z OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper, kmalu popestrila z igračami in igrami, namenjenimi prav slepim in slabovidnim otrokom. Preden odidejo v svet, pa je posebne igrače moč videti na razstavi, odprti v preddverju mladinskega oddelka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja.

Ina Sulič ob Safetu Baltiču (levo) in Dragu Šajnu.  Foto: Gregor Mezgec
Ina Sulič ob Safetu Baltiču (levo) in Dragu Šajnu.  Foto: Gregor Mezgec

KOPER > Ina Sulič, učiteljica na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio, je v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper ter Zavodom za prestajanje kazni zapora Koper, kjer so po strokovnih navodilih igrače izdelali, pripravila razstavo igrač za otroke z okvaro vida. Poimenovala jo je S prsti do znanja in bo v preddverju mladinskega oddelka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper na ogled do 20. avgusta.

Foto: Gregor Mezgec

Foto: Gregor Mezgec

“Inkluzija predšolskih in šolskih otrok bi morala biti del vzgojno-izobraževalnega procesa v vseh inštitucijah, didaktični pristopi pa prilagojeni slehernemu posamezniku,” o pomenu igrač, ki spodbujajo otroka, da je uspešen in prispeva k skupnim dosežkom, spregovori učiteljica Ina Sulič.

Foto: Gregor Mezgec

Foto: Gregor Mezgec

Po razstavi bodo igrače podarili Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani, a projekt še ni končan in se bo nadaljeval tudi prihodnje leto, poudarja Ina Sulič.

Na otvoritev v prostore mladinskega oddelka koprske knjižnice sta prišla tudi Safet Baltič in Drago Šajn, predsednik in tajnik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper.

“V mojem otroštvu je bilo šolanje veliko težje, saj nismo imeli nobenih pripomočkov, niti enostavnega diktafona ali kasetofona, da bi si snemali učno gradivo, da ne govorim o elektronski lupi, ki bi povečala velikost črk,” se spominja tajnik Drago Šajn.

Foto: Gregor Mezgec

Foto: Gregor Mezgec

Ko pa Safeta Baltiča vprašamo, ali se slabovidne osebe samozavestno gibljejo po mestu ali pa jim v Kopru še vedno nastavljamo preveč ovir, pove, da se slepi in slabovidni zavzemajo za razvoj, ki bi sledil informacijski tehnologiji, namenjeni slepim.

“Lepo bi bilo, če bi bili slepi s pomočjo posebne aplikacije seznanjeni z dogajanjem v mestu in novimi ovirami ali spremembami, ki jih ne vidimo. Prihodnost je tudi v taktilnih oznakah pred prehodi za pešce, na krožiščih, ali avtobusih,” prihodnost, kot jo vidijo slabovidni, opiše predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper Safet Baltič.


Najbolj brano