Postojnska porodnišnica dobila novo porodno posteljo za porodnice, okužene s koronavirusom

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna bo s pomočjo donacije Telekoma Slovenije v višini 20.000 evrov dobila novo sodobno porodno posteljo, ki bo namenjena porodnicam, ki so okužene oziroma imajo sum na okužbo s covid-19.

Postojnska porodnišnica bo dobila novo porodno posteljo za 
porodnice, okužene s koronavirusom. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnska porodnišnica bo dobila novo porodno posteljo za porodnice, okužene s koronavirusom. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Telekom Slovenije je denar za nakup doniral v okviru humanitarne akcije Slojenčki, ki je namenjena zbiranju donacij za obnovo opreme porodnišnic in medicinskih aparatov za novorojenčke.

Donacije se je razveselila specialistka ginekologije in porodništva v porodnišnici Postojna Nataša Tul Mandić, ki je tudi predsednica Društva Slojenčki, in poudarila, da “izredne okoliščine, ki jih je prinesel novi koronavirus, zahtevajo drugačno organizacijo predvsem pri porodnicah, ki so okužene oziroma pri njih obstaja sum na okužbo s covid-19. V takšnem primeru moramo namreč dodatno poskrbeti za varnost tako mam in novorojenčkov kot zdravstvenega osebja, ki pri porodu sodeluje. Zato je ta porodna soba povsem ločena od ostalega dela porodnišnice in zanjo potrebujemo dodatno opremo.”

Telekom Slovenije je že ob razglasitvi epidemije doniral 40.000 evrov za nakup zdravstvene opreme, ki je potrebna za zdravljenje bolnikov s koronavirusom, UKC Ljubljana in UKC Maribor. Skupaj s strokovnjaki UKC Ljubljana je razvil tudi telemedicinsko rešitev za spremljanje bolnikov s koronavirusom na daljavo, več kot 70 domov za starejše po vsej Sloveniji pa opremil z mobiteli in brezplačnimi storitvami za klicno in video komunikacijo oskrbovancev s svojimi bližnjimi.

V okviru humanitarne akcije Slojenčki je Telekom Slovenije sicer v zadnjih dveh letih Porodnišnici Ljubljana doniral CTG-aparat za spremljanje razvoja dvojčkov, v lanskem letu pa Oddelku za perinatologijo UKC Maribor in Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna sodobna CTG-aparata, ki omogočata, da lahko zdravniki v času nosečnosti in poroda natančno spremljajo delovanje plodovega srca in aktivnosti maternice.


Najbolj brano