Dva moška in “velikanski falus”

Robert Eggers je eden najbolj vznemirljivih ameriških režiserjev na področju psiholoških grozljivk ta hip. Po Čarovnici iz leta 2015 se je lani ponovno vrnil v velikem slogu s Svetilnikom, v katerem v glavnih vlogah blestita Robert Pattinson in Willem Dafoe. Film je prejel nagrado Fipresci na lanskem festivalu v Cannesu, letos pa je osvojil tudi nominacijo za oskarja za najboljšo fotografijo.

Dva moška, svetilničar in njegov vajenec - Willem Dafoe (levo) in 
Robert Pattinson - morata štiri tedne preživeti na odročnem 
severnoatlantskem otoku in kljubovati (nad)naravnim silam.
Dva moška, svetilničar in njegov vajenec - Willem Dafoe (levo) in Robert Pattinson - morata štiri tedne preživeti na odročnem severnoatlantskem otoku in kljubovati (nad)naravnim silam. 

Zelo pretanjeno psihološko grozljivko Čarovnica si je ogledal tudi Willem Dafoe, ki je bil nad videnim navdušen, in je kasneje poiskal Roberta Eggersa ter izrazil željo, da bi v bližnji prihodnosti sodeloval v njegovem filmu. Priložnost se je ponudila že pri naslednjem Eggersovem projektu Svetilnik, kjer je Dafoe mojstrsko odigral skrivnostnega in zajedljivega svetilničarja. Z bratom Maxom Eggersom sta sicer najprej želela posneti film po zgodbi Allana Edgarja Poeja Svetilnik, toda ko sta se lotila pisanja scenarija, ju je poneslo daleč stran od omenjenega pisca, ohranila pa sta samo naslov.

Dva svetilničarja obtičita na pozabljenem otoku

Največji navdih je bila resnična zgodba, ki naj bi se zgodila v Walesu okoli leta 1800. Dva svetilničarja, oba po imenu Thomas, eden starejši, drugi mlajši, zaradi nevihte obtičita na otoku. Starejši umre, mlajšemu se zmeša. To zgodbo sta brata Eggers nato prepredla še s številnimi elementi Hermana Melvilla in Roberta Louisa Stevensona, v razvoju njunega odnosa pa ju je velikokrat zaneslo na območje zelo črnega humorja. “Nič dobrega se ne more zgoditi, ko se dva moška znajdeta sama v velikanskem falusu,” je o zasnovi zgodbe povedal Robert Eggers, s čimer ne bi mogel bolje zaobjeti črnohumornega podtona, ki velikokrat pronica skozi sicer zelo intenzivno psihološko grozljivko, dodatno prežeto še z izdatnimi (avto)erotičnimi momenti.

Redkobesedni vajenec (Robert Pattinson) namreč kmalu ugotovi, da je za šefa (Willem Dafoe) zgolj deklica za vse, ki pa ima strogo prepovedan dostop le do signalne luči na svetilniku, saj je ta izključno v domeni svetilniške staroste. Vajenčevi dnevi na otoku minevajo v znamenju (brezplodnega) garanja čez dan in skupne večerje, ko starec pripoveduje (izmišljene) štorije o svoji preteklosti, mlajšemu pa ne da miru “prepovedani sadež” - luč na svetilniku. Sploh pa, ko ta ugotovi, da se tam ponoči dogajajo čudne reči.

Neogotski poklon nememu filmu

Robert Eggers je tokrat ustvaril vizualno zelo izstopajoč črno-beli film, ki mu razen estetike kanadskega režiserja Guyja Maddina v sodobni filmski krajini ni para. Eggers se je že v startu odločil za snemanje na 35-milimetrski filmski trak in za neobičajen kvadratni filmski format ter ustvaril neogotski poklon zgodnjemu nememu filmu. S prvimi plani, predvsem Dafoejevega obraza, se tu in tam približa tudi veličastnim kadrom Ivana Groznega Sergeja Eisensteina. Jarin Blaschke bi si povsem zaslužil oskarja za najboljšo fotografijo, a slednjega je že drugič zapored sprejel starosta na tem področju Roger Deakins za vojno dramo 1917.

Svetilnik sicer izstopa tudi na jezikovni ravni, saj svetilničarja govorita arhaično angleščino (v veliko pomoč je bratoma Eggers bila precej neznana ameriška pisateljica Sarah Orne Jewett) in prav zaradi slednje ter številnih angleških starih rekov film deluje še bolj groteskno in zelo drugače, od vsega, kar je trenutno v kinematografskem obtoku.

Willem Dafoe je v Svetilniku ponovno dokazal, da so mu intenzivne psihološke vloge pisane na kožo, Robert Pattinson pa se s svojimi zadnjimi vlogami v zelo nemainstreamovskih filmih očitno skuša otresti stigme veleuspešnice Somrak. Z vlogami v Dobrih časih, Kozmopolisu, Poti zvezdam in tudi Svetilniku je dokazal, da je kos tudi drugačnim in bolj kompleksnim vlogam.


Najbolj brano