Bevkovo leto so pričeli z branji

Dan pred kulturnim praznikom so cerkljanski osnovnošolci osrednjo prireditev posvetili zakojškemu rojaku, pisatelju Francetu Bevku (1890-1970). V soboto pa so učenci na celodnevni prireditvi, s katero je Mestni muzej Idrija uvedel Bevkovo leto, predstavili svoje raziskovalno delo, povezano s pisateljem.

Vanja Jež Strel je prebrala odlomek iz  Črnih bratov, ki so pred 
desetletjem zaživeli tudi v filmu Tuga Štiglica. Foto: Saša Dragoš
Vanja Jež Strel je prebrala odlomek iz Črnih bratov, ki so pred desetletjem zaživeli tudi v filmu Tuga Štiglica. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Bevkova spominska soba v idrijskem muzeju je bila v soboto prizorišče celodnevnega prebiranja del Franceta Bevka. Beremo Bevka, kot je Mestni muzej naslovil obeležitev kulturnega praznika, je bil sočasno uvod v niz celoletnih prireditev. Ker bomo 17. septembra obhajali tako 130. obletnico pisateljevega rojstva kakor 50. obletnico njegove smrti, bo 2020 Bevkovo leto.

France Bevk (1890-1970)

Napisal jih je 150

K prebiranju so povabili ljubitelje približno 150 pisateljevih knjig za odrasle in mladino ter naleteli na dober odziv. Pri prebiranju in deljenju spominov na pisatelja je sodelovalo enajst bralcev vseh generacij, med njimi tudi direktorica muzeja Ivana Leskovec, ki je predstavila še spominsko leto. Seglo bo na Idrijsko in Cerkljansko in seveda v Bevkovo rodno Zakojco, kjer Bevkova domačija praznuje 30. obletnico preureditve v muzej. V njem si želijo večji obisk, saj muzej in slikovita Zakojca z okolico, ki je navdihnila ničkoliko Bevkovih del, ponuja prijetna doživetja.

Vrhunec bo septembra

Kustosa Marija in Vencelj Tušar s turistične kmetije Pri Flandru sta Bevka osebno poznala. Pisatelj, urednik, prevajalec in politik se je v rodno vas vseskozi vračal in botroval postavitvi šole, ki pa je že davno zaprla vrata. Sam je ljudsko šolo obiskoval v sosednji vasi Bukovo, učitelja je pogosto omenjal kot tistega, ki mu je vcepil ljubezen do knjig. Pozneje je, tudi sam učitelj, poučeval v sosednjem Orehku in v Novakih. Z vpoklicem na vzhodno fronto leta 1917 je delo v domačih krajih in tudi učiteljevanje sklenil.

“Srečanje z ljudmi iz Zakojce, tudi z našima kustosoma, je polno zanimivih spominov na Bevka. Posebej toplo že sedaj vabimo na osrednjo prireditev tega leta, sicer tradicionalni Bevkov teden, ki ga prirejamo ob pisateljevem rojstnem dnevu tretji teden septembra in ga zaključimo na njegovi domačiji,” je povabila Ivana Leskovec.

Po pripovedih Zakojčanov in drugih na Cerkljanskem, ki so pisatelja Franceta Bevka poznali, so spomine zapisale in v soboto predstavile sedmošolke in osmošolke cerkljanske šole, medtem ko je Maya Marina Moravec spregovorila o raziskovalnem zbiranju spominskih pripovedi o izseljencih in prednikih, ki ga je spodbudila Bevkova znamenita povest Lukec in njegov škorec iz leta 1931.

Poglobljene raziskave, ki jih, natisnjene v Spominčice, učenci ohranjajo prihodnosti, spodbuja mentorica, profesorica slovenščine Mojca Lipužič Moravec. Tokrat je predstavila pomen Franceta Bevka za šolo, ki mu je dan prej posvetila tudi osrednjo prireditev ob prazniku kulture.


Najbolj brano