Odslej v Divaško jamo s fotografijami, ki posredujejo še tretjo dimenzijo - globino

“Tisti, ki ne morejo v jamo, zelo radi kupijo brošuro s posebno vizualno predstavitvijo notranjosti jame,” pojasni Lara Pirjevec iz Matavuna, avtorica predstavitve jame s stereofotografijo, ki je sestavni del brošure.

V brošuri je 17 fotografij, ki posredujejo tudi tretjo dimenzijo.  Foto: Lea Kalc Furlanič
V brošuri je 17 fotografij, ki posredujejo tudi tretjo dimenzijo.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > V brošuri formata A4 so natisnili 17 fotografij v tehniki stereofotografije oziroma natančneje v anaglifni tehniki. Uporabnik si nadene priložena očala z modro in rdečo lečo, skozi katera se mu, povedano preprosto, deli jame na fotografijah pokažejo, kot da bi bil tam. Kapniki, skale, poti, stropi jame, ljudje v njej so videti v globino, tridimenzionalno, zdi se, kot da stojimo med njimi.

Te fotografije so del magistrske naloge Lare Pirjevec iz Matavuna, ki je lani magistrirala na Naravoslovno tehnični fakulteti v Ljubljani iz grafičnih in interaktivnih komunikacij. Za svoje magistrsko delo z naslovom Vizualna predstavitev Divaške jame s stereofotografijo pod mentorstvom doc. dr. Jureta Ahtika je konec decembra prejela fakultetno Prešernovo nagrado.

“Namen magistrskega dela je bil povečanje zaznave običajne jamske fotografije z njeno nadgradnjo na način posredovanja tretje prostorske dimenzije - globine,” pojasnjuje 30-letna Lara Pirjevec. Sedaj kot grafična oblikovalka opravlja pripravništvo v Parku Škocjanske jame, kjer je bila deset let tudi vodnica po jamah v angleškem in italijanskem jeziku. O nalogi še pove, da je z njo dokazala, da je izdelava jamskih fotografij z večjo izrazno vrednostjo enostavna ter cenovno ugodna. “Pomembno se mi zdi, da zbirka anaglifnih fotografij v brošuri omogoča vpogled v jamo tudi osebam, ki vanjo zaradi različnih razlogov ne morejo vstopiti,” poudari.

Pirjevčeva je tudi članica Jamarskega društva Gregorja Žiberne Divača, ki je izdalo brošuro, ta je na voljo pri vhodu v jamo.


Najbolj brano