Film o legendarnem partizanskem preboju

Preboj velja za prvi celovečerni partizanski film v samostojni Sloveniji. Pripoveduje zgodbo o borcih, ki so marca 1945 ostali ujeti na Menini planini. Pod vodstvom Franca Severja - Frante se jim je v dolino uspelo prebiti skozi debel obroč, ki ga je sestavljalo 12.000 nemških vojakov.

SEŽANA > Ko je Franc Sever - Franta pred štirimi leti ob dnevu upora proti okupatorju kot slavnostni govornik stal na odru Kosovelovega doma, si najbrž ni predstavljal, da bo tako veliko dvorano napolnil igrani film, ki govori o bitki na Menini planini, v kateri se je Franta skupaj s 500 partizani rešil iz nemškega obroča.

Partizanski komandant Franc Sever - Franta, upodobljen v filmu Preboj, je letos, ob 74. obletnici osvoboditve Ljubljane, prejel naziv častni meščan.

Po filmu še dokumentarec

Režiser in scenarist filma Preboj Dejan Babosek je sprva nameraval posneti igrano-dokumentarni film. “Naenkrat sem se znašel v montaži s 16 urami igranega materiala in pet ur prečiščenih intervjujev. Videl sem, da imam dovolj materiala za dva filma. Zato je najprej prišel na vrsto igrani film, naslednje leto pa bomo naredili še igrano-dokumentarni film, ki bo temeljil na pripovedovanjih še živečih borcev,” je pojasnil režiser. Poleg komandanta Frante se danes dogodkov iz marca 1945 spominjajo še kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Pfeiffer, šifrantka Valerija Skrinjar - Tvrz in mitraljezec Jože Strniša. Ti so se skupaj s še 500 borci partizani v težki zimi umaknili na visokogorsko planoto. Obkolila jih je SS divizija z 12.000 vojaki.

Film prikazuje njihov preboj in sledi pripovedi, ki jo je v knjigi Past na Menini planini zapisal Franta. Bobosek prav veliko od nje ni odstopal, čeprav mu je avtor pustil proste roke.

V filmu so v glavnih vlogah zaigrali Domen Valič (Franc Sever - Franta), Jernej Gašperin (Rudolf Pfeiffer), Ana Špik (Valerija Skrinjar - Valči), Lovro Zafred (Jože Strniša), Denys Bilash (Franci Bera), Rok Vihar (general SS Erwin Rosener), Marko Plantan (SS poročnik Johaness Krepp), Darko Nikolovski (Harkov), Tjan Premzl (Sine), Jan Bučar (dr. Lazo) in Darja Krhin (bolničarka Ana).

Sežanske projekcije so se udeležili (z leve) tudi Darko Nikolovski, Darja Krhin in Dejan Babosek. Z njimi se je pogovarjal David Terčon.

Le 12 snemalnih dni

Preboj sicer ni navdušil vseh filmskih kritikov po Sloveniji. Film, ki je nastal s podporo Zveze združenj borcev za vrednote NOB, prispevki približno 500 posameznikov in pomočjo društev, med njimi izstopa Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, se po posebnih učinkih in številom statistov res ne more primerjati s tujimi vojaškimi epopejami, veliko pove že dejstvo, da so imeli na voljo le 12 snemalnih dni, vendar pa je prikaz partizanskega tovarištva in poguma v zadnjem tednu, kar je Preboj pričel romanje po slovenskih kinodvoranah, navdušil mnoge. Tako je bilo tudi v Sežani, kjer bo v petek ob 20. uri že druga projekcija tega filma.

“Vesel sem, da se ljudi film zelo emocionalno dotakne. Še posebej pa sem bil zadovoljen, da sta bila na premieri nad njim navdušena tudi Franta in Valči,” je še povedal režiser.


Najbolj brano