Delamaris ostaja izolski tudi v Pivki

Letni kino Arrigoni je bil malokdaj tako nabito poln, kot je bil v sredo zvečer. V njem se je gnetlo Izolanov in obiskovalcev, saj so premierno predstavili 40-minutni dokumentarec o Delamarisu, izolski tovarni, ki so jo jeseni 2014 preselili v Pivko.

 Letni kino Arrigoni je bil v sredo zvečer poln tistih, ki so prišli po 
svojo porcijo spominov in nostalgije. Foto: Maja Pertič
Letni kino Arrigoni je bil v sredo zvečer poln tistih, ki so prišli po svojo porcijo spominov in nostalgije. Foto: Maja Pertič

IZOLA > Dvojezični dokumentarec je nastal v produkciji italijanskega programa TV Koper-Capodistria, Claudia Raspolič je avtorica, Peter Leban režiser, Jaka Kodarin snemalec in Samo Petaver montažer. S projektom so se ukvarjali od septembra lani in plod enajstmesečnega truda je občinstvo nagradilo s številnimi aplavzi in solzami v očeh.

Čeprav je Delamaris v Pivki že pet let, ga Izolani še vedno štejejo za svojega. Pa ne zato, ker bi bilo delo v njem zavidanja vredno - zunaj na mrazu in z mokrimi rokami, ob večjih ulovih rib po ves dan in vso noč - ampak zato, ker je kar 135 let ponazarjalo življenje v Izoli. Izolani so si z delom v tej tovarni izboljšali družinski proračun, za takšen prispevek so se odločale ženske in mlada dekleta in prav zato po drugi svetovni vojni ni bilo značilnega eksodusa iz Izole. V dokumentarcu na to opozarja kustosinja Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran Nadja Terčon, Elizabeta Pušpan, v tovarni je delala v letih 1962-1990, pa se spominja, da jo je oče, komaj polnoletno, posvaril pred ribjo industrijo. “Rekel mi je: 'Otrok moj, riba je v vodi pri glavi in repu, tudi ti boš v vodi, ko boš delala v Delamarisu.'” Delo je kljub temu sprejela, takrat so imeli dvakrat višje plače kot v nekdanji Mehanotehniki, končala pa je kot tehnološki višek pet let pred upokojitvijo. Nekdanja Delamarisova živilska tehnologinja Vesna Katonar Gačnik pa načenja vprašanje, kaj bo s tovarno, ko se bodo upokojili še zadnji, ki se vsakodnevno vozijo v Pivko.

Elizabeta Pušpan

nekdanja delavka v Delamarisu

“Oče me je posvaril, rekel mi je: 'Otrok moj, riba je v vodi pri glavi in repu, tudi ti boš v vodi, ko boš delala v Delamarisu.' Delo sem kljub temu sprejela, imeli smo dvakrat višje plače kot v nekdanji Mehanotehniki.”

Delamarisovke so bile tudi med občinstvom in ko je bilo slišati posnetek pesmi Le fabrichine, so dekliškemu pevskemu zboru Glasbene šole Koper še same pritegnile. Verze so si prepevale med napornim delom, po njem pa pesem Izola dei pescadori, ki sta jo v dokumentarcu predstavili Kris Dasenna in Alessia Mima Perič.

Dokumentarec bo na sporedu koprske TV predvidoma 23. septembra ob 21.15.


Najbolj brano