Cankarjevo leto s filmoma

Cankar, celovečerni dokumentarno-igrani film o pisatelju, ki ga je režiral Amir Muratović, odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju. Minule dni so ga predvajali v novogoriškem kulturnem domu.

Pisatelja je v Muratovićevem film upodobil igralec Rok Vihar.
Pisatelja je v Muratovićevem film upodobil igralec Rok Vihar.  

NOVA GORICA > 11. decembra bo minilo 100 let od smrti pisatelja Ivana Cankarja, ki se je na Vrhniki rodil 10. maja 1876. Kulturno ministrstvo je zato to leto posvetilo Cankarju.

Pomembne postaje od blizu

V Kulturnem domu Nova Gorica so se odločili, da bodo Cankarjevo leto med drugim obeležili s projekcijami dveh novih domačih filmov o pisatelju. V torek zvečer so predvajali film Cankar režiserja Amirja Muratovića, o pisatelju pa je pred projekcijo spregovorila slavistka Andrejka Markočič Šušmelj.

Režiser Amir Muratović, leta 1966 rojen v Sarajevu, je študiral na Fakulteti za arhitekturo ter filmsko in televizijsko režijo na AGRFT. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme, Cankarja pa je “ujel” v njegovih ustvarjalnih letih.

Pisatelj, ki ga igra Rok Vihar, je večino del ustvaril v dunajskem delavskem predmestju Ottakring, kjer je pri družini Löffler najel majhen kabinet. Sprva se je približal svoji gospodinji Albini (Helena Peršuh), čez nekaj let pa njeni odraščajoči hčeri Steffi (Lara Vouk). Tu se je izoblikoval kot socialni demokrat, zato njegova besedila prežema boj zoper krivice in hipokrizijo meščanske družbe. Cankarjevi interpreti so se v vseh obdobjih trudili, da bi zmanjšali moč njegovih političnih sporočil, zato so poudarjali predvsem dogodivščine iz njegove mladosti, odnos do matere in hrepenenje.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100. obletnici njegove smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah njegove življenjske poti.

Tri novogoriške igralke

V igranih prizorih je v fragmentih prikazano pisateljevo zasebno življenje, ki ga je mogoče razbrati iz njegovih del. Poleg Helene Peršuh, ki je igralska prvakinja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, v filmu iz novogoriškega teatra igrata še Urška Taufer kot Nina Bergman in Patrizia Jurinčič kot Mici Pfeiffer.

“Imeli smo le eno večerno predstavo ter tri šolske projekcije, 22. novembra pa bo na sporedu še zadnja,” pojasnjuje Mateja Poljšak Furlan, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov novogoriškega kulturnega doma.

Naslednji teden pa bodo pripravili tri šolske projekcije še drugega letošnjega filma o Cankarju, Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar režiserja Dušana Moravca iz Idrije. S tem bodo v Kulturnem domu Nova Gorica zaokrožili Cankarjevo leto.  


Najbolj brano