77 predlogov za podobo ankaranskega grba in zastave

Čeprav je že od ustanovitve ankaranske občine jasno, da krajanke in krajani želijo tudi svoj grb in zastavo, je občinsko vodstvo presenetilo število prispelih predlogov. Na javni razpis je namreč prispelo kar 77 predlogov, komisija pa bo ovojnice odprla v četrtek.

Komisija bo imela s prispelimi  predlogi za ankaranske občinske 
simbole veliko dela.
Komisija bo imela s prispelimi predlogi za ankaranske občinske simbole veliko dela.  

ANKARAN > Odpiranje ovojnic bo potekalo v tajnosti, o izbiri pa bodo avtorji obveščeni osebno. Zatem bo natečajna komisija, ki jo sestavljajo Aleksander Hribovšek, Dušan Grobovšek in Katja Pišot Maljevac, na podlagi strokovnih kriterijev izbrala tri idejne rešitve, ki bodo tudi nagrajene. Avtor izbranega predloga bo prejel 600 evrov nagrade, ostala dva pa po 300 evrov. A o končnem zmagovalcu bodo odločali občani.

Občina Ankaran se je doslej predstavljala s simboličnim grbom zelene barve. Pobude za “pravi” grb krajani vodstvu občine pošiljajo že od nastanka občine, komisija pa bo ugotovila, ali predlogi ustrezajo osnovni ideji, kakšen naj bo ankaranski grb.

Občina se želi predstaviti kot obmorska, sredozemska, do narave odgovorna in trajnostno naravnana. V grbu naj bi bile združene naravne, kulturne in zgodovinske značilnosti kraja ter njegovih prebivalcev, upoštevane pa morajo biti tudi splošne norme s področja grboslovja z vidika barv, grbovnih elementov in elementov ščita. Član komisije in vodja slovenskega spletnega portala o heraldiki in veksilologiji Aleksander Hribovšek pa je svoje mnenje o dobrem grbu opisal z besedami, da tudi v takšnem primeru velja, da je manj več.


Najbolj brano