Delfine bliže obali vlečejo jate rib

V zadnjem času je v morju pred Piranom pogosteje videti delfine. Gre za skupino, ki se velikokrat zadržuje v Piranskem zalivu, tokrat pa je bilo delfine pogosteje mogoče videti bliže kopnemu. Očitno je rib, ki teknejo delfinom, zdaj več prav blizu obale.

 Foto: Ana Hace/Društvo Morigenos
Foto: Ana Hace/Društvo Morigenos

PIRAN > V našem morju se stalnejše zadržujeta dve skupini delfinov, eno od njih kar dobro poznajo v društvu Morigenos. “V zadnjem času je bilo skupino, v kateri je 20 do 30 delfinov, v zalivu videti malone vsak dan.

To velja tudi za nekatere posamezne osebke, ki jih dobro poznamo, saj nekatere spremljamo že 15 let. Po drugi strani nekaterih, ki jih prav tako dobro poznamo, zdaj ni bilo videti. Delfini občasno pridejo tudi zelo blizu, včasih vsega skupaj 30 metrov od obale. Očitno je zdaj več rib blizu obale,” pravi Tilen Genov iz društva Morigenos. Igrivost delfinov blizu obal je pritegnila poglede mnogih. Nekateri so jih opazovali s piranske Punte, z Belega križa, Bernardina ali pa kar z oken svojih stanovanj.

A jate rib se premikajo in če se bodo umaknile v globlje morje, jim bodo sledili tudi delfini. “Njihovi premiki so odvisni od tega, kje je njihova hrana. To se spreminja skozi čas. Skozi leto jih videvamo na širšem območju - v morju pred Sečo, Strunjanu, do Kopra in Ankarana.” Delfinom gredo v slast ciplji, sardele in druge ribe pa tudi hobotnice in sipe.

Skupina, ki jo je bilo pogosteje videvati v zalivu, vključuje tako samce kot samice pa tudi mladiče. “Veseli nas, da vsako leto pomladi in poleti opazimo tudi novorojene delfine,” je zadovoljna Ana Hace, raziskovalka iz društva Morigenos, ki redno opazuje delfine v zalivu. Ob zadnjem opazovanju so bili zelo živahni. “Potovali so in se ustavljali ob različnih odsekih obale ter se prehranjevali. Večkrat so tudi skakali iz vode, druženje in igra imata namreč pomembno vlogo v življenju delfinov. Zanimanje so pokazali tudi za naše plovilo, saj so nas radovedno opazovali in plavali pod čolnom,” je pravi Hacetova.


Najbolj brano