Najboljši program zadnjih let

Z glasbeno obarvanim uvodom, ki obljublja tudi projekcijo klasike Sympathy for the Devil Jean Luca Godarda iz leta 1968, se danes začenja 29. Tržaški filmski festival (Trieste film festival). Rdeča nit letošnjega festivala je prevratniško leto 1968, od katerega letos mineva že pol stoletja, tržaški festival pa ima kot prvi festival v letu možnost, da ta pomemben jubilej obeleži v velikem slogu.

Jutrišnje popoldne v tržaškem gledališču Miela bo v domeni 
črnovalovca Želimirja Žilnika, ki bo z Nenadom Puhovskim 
spregovoril o prevratniškem dogajanju leta 1968 v Jugoslaviji. Foto: Andraž Gombač
Jutrišnje popoldne v tržaškem gledališču Miela bo v domeni črnovalovca Želimirja Žilnika, ki bo z Nenadom Puhovskim spregovoril o prevratniškem dogajanju leta 1968 v Jugoslaviji. Foto: Andraž Gombač

TRST >Že jutrišnji program ponuja zanimiv presek tedanjega burnega dogajanja v Jugoslaviji. V goste namreč prihaja Želimir Žilnik, mojster tako imenovane dokudrame, v času Jugoslavije pa nezaželeni črnovalovec, ki je opominjal na boleče točke tedanjega režima.

O generaciji 68

Ob 17.30 bo na sporedu njegov kratki film Junijska gibanja, v katerem obravnava junijsko prevratniško dogajanje leta 1968 v Beogradu, nato pa bo sledila njegova klasika Rani Radovi, ki sta jo v pičlih 18 dneh posnela skupaj s Karpom Godino. Ta film jima je leto kasneje prinesel zlatega medveda na Berlinalu. Za uvod v tedanje turbulentne dogodke pa bo ob 16. uri poskrbel retrospektivni dokumentarec Generacija 68, v katerem Nenad Puhovski, ki je bil tudi sam del študentskega revolucionarnega vrenja, s takratnimi akterji obuja spomine. Ob 19. uri bosta tako Žilnik kot Puhovski spregovorila nekaj besed z občinstvom v gledališču Miela, ob 20. uri pa sledi vrhunec jutrišnjega večera, in sicer podelitev nagrade eastern star award, ki jo bo letos prejela še ena jugoslovanska filmska in gledališka ikona - Rade Šerbedžija.

Na filmskem festivalu v Trstu se vsako leto predstavlja tudi najnovejša slovenska filmska produkcija. V maniri letošnjega odličnega izbora so tudi med slovenskimi filmi odbrali lanske presežke, in sicer DružinoRoka Bička, RudarjaHane Slak ter Playing ManaMatjaža Ivanišina.

Vpogled v prevratniško leto in najnovejši presežki

Festival, ki traja vse do prihodnje nedelje, tudi v naslednjih dneh ponuja številne vzhodnoevropske filmske presežke. Večina projekcij bo v gledališču Miela, zaradi zaprtja bližnje dvorane Tripcovich pa bodo nekatere tudi v prestižnem gledališču Rossetti. V torek bo, na primer, na sporedu najnovejši film svojstvene nemške režiserke Valeske GrisebachWestern, v katerem je križala žanr vesterna s socialno, delavsko tematiko, premierno pa je bil prikazan v imenitni sekciji Poseben pogled na lanskem filmskem festivalu v Cannesu. V Trst prihaja tudi najnovejši film (Nežno bitje) ukrajinsko-ruskega dokumentarnega režiserja Sergeja Loznice, znanega po distanciranem slogu, ki pa ga je tokrat navdihnila kratka zgodba F. M. Dostojevskega. V torek bo v Rossettiju na sporedu tudi najnovejši film Mile Turajlić, režiserke, ki se je proslavila z odmevnim dokumentarcem Cinema komunisto, v Trstu pa bo predstavila Drugo stran vsega. V duhu prelomnega dogajanja leta 1968 bo v torek v Mieli na ogled Molitev za PragoJana Nemca, v četrtek sledi eden najbolj kontroverznih jugoslovanskih filmov Sladki filmDušana Makavejeva, ki je preizpraševal spolno svobodo in bil deležen številnih cenzur, v petek bosta na sporedu neizbežni klasiki Francoisa Truffauta Ukradeni poljubi in Philippa GarrelaNotranja brazgotina … Skratka, letošnji program je eden boljših v zadnjih letih, saj ponuja vpogled v dogodke izpred 50. let, ki so temeljito zarezali v svetovno zgodovino, ter pregled najnovejših presežkov vzhodnoevropske in balkanske kinematografije.


Najbolj brano