Rad bi nastopal v operah

Marko Ferjančič je študent ortotike in protetike na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, sicer pa doma iz Budanj, kjer kot zborovski zanesenjak in bivši pevec primorskih Vodopivcev, prepeva v vokalni skupini Šumljak.

Marko Ferjančič
Marko Ferjančič 

BUDANJE, LJUBLJANA > Marko Ferjančič živi v Ljubljani, enkrat tedensko pa se na lekcije petja vozi na Glasbeno šolo Ajdovščina, kjer ga že sedmo leto poučuje profesorica Jerica Rudolf.

Zadnji dve leti je njun trud obrodil še posebej lepe sadove: aprila letos je zmagal na mednarodnem tekmovanju Giulio Neri v Italiji, decembra lani pa je prejel absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Lazar Jovanović v Srbiji. Mednarodno tekmovanje Giulio Neri, letos so ga pripravili osmič, sodi med prestižnejša pevska tekmovanja, kar dokazuje precejšnje število prijav z vsega sveta in lepe denarne nagrade. Letošnjega se je udeležilo 86 pevcev iz 20 držav, med njimi tudi nekateri iz Južne Koreje, Rusije in Amerike. V drugo etapo se jih je prebilo 35, v tretjo 19. Kot najboljšega pevca tekmovanja pa so ob koncu razglasili Marka Ferjančiča iz majhne Slovenije. “Tekmovanje nima kategorij ali kakršnihkoli starostnih omejitev, kar pomeni, da se v konkurenco lahko prijavijo tudi že uveljavljeni, rutinirani glasbeniki, in res je bilo med njimi kar nekaj takih, sreča pa se je nasmehnila prav meni,” je zadovoljen Marko.

No, prav gotovo ni samo sreča tista, ki je botrovala Markovemu uspehu, tu je še dobra mera talenta in veliko vaj, tu je tudi odlična profesorica Jerica Rudolf, ki se ji Marko ni želel odreči, ko se je iz Ajdovščine odpravil študirat v Ljubljano. “Nekajkrat sem razmišljal o tem, da bi si profesorja poiskal v Ljubljani ali da bi se celo vpisal na Akademijo za glasbo vendar pa je naposled vedno odločilo dejstvo, da sem s svojo profesorico Jerico Rudolf zelo zadovoljen, da je odlična pedagoginja in da se zelo dobro razumeva, kar med učencem in učiteljem ni vselej pravilo. Nisem si upal tvegati, zato sem se odločil, tako, kot sem se in ni mi žal.”

Letošnja mednarodna zmaga pa ni Markova prva. Decembra lani se je udeležil podobnega pevskega tekmovanja v Beogradu. Tekmovanje Lazar Jovanović ponuja pevcem možnost prijave v različne starostne kategorije. Marko se je odločil, da sprejme izziv in se prijavi v najvišjo med njimi, kar pomeni, da se je pomeril s tekmovalci starejšimi od sebe in tudi tam osvojil absolutno prvo mesto.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo Marko Ferjančič. Predstavil se bo s samospevi Frana Serafina Vilharja Kalskega in Roberta Schumanna ter arijami iz oper Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppa Verdija in Mihaila Glinke.

Kakšne so njegove želje in ambicije, sem ga vprašala, potem ko je v studiu Hendrix koprskega Radia posnel ves svoj tekmovalni program šestih skladb iz svetovne zakladnice samospeva in opernih arij. Marko si želi v eno od domačih ali pa tujih opernih hiš, rad bi nastopal v operah, kar ga neizmerno veseli in navdihuje. Zaveda se, da so študentje glasbenih akademij v nekakšni prednosti, vendar pa je prepričan, da je najpomembnejši lep glas in dobro petje. Ne le s petjem, tudi z igro nima problemov, tudi v teh veščinah ga profesorica skrbno vodi, saj se zavedata, da je to eden pomembnejših elementov dobre operne predstave, pa ne le operne, sodobni trendi uvajajo igro in mizansceno tudi na področje samospeva. To so dolgoročnejši načrti, še prej pa bo poskrbel, da bo svoje petje še bolj izpopolnil, morda tudi v tujini, saj verjame, da bodo tako njegove želje in ambicije dobile realnejšo podlago.

BRANKA KLJUN

(Radio Koper)


Najbolj brano