V Izoli vse več izvensezonskih gostov

V Turističnem združenju Izola so naredili prerez minulega leta in ugotovili, da je bilo uspešno. Zabeležili so 152.406 obiskovalcev in 554.957 turističnih prenočitev. Posebnost lanskega leta je večji obisk v pomladnih in jesenskih mesecih ter večje število tujih gostov.

Pomol okusov bo letos potekal petkrat - prvič 30. marca na 
velikonočno soboto. Foto: TZ Izola
Pomol okusov bo letos potekal petkrat - prvič 30. marca na velikonočno soboto. Foto: TZ Izola

IZOLA > Kljub izzivom, ki so jih prinesli slabo vreme, poznejši začetek poslovanja zasebnih ponudnikov, vodne ujme in odprava notranjih meja s Hrvaško, je Izola ohranila privlačnost za turiste, ugotavljajo v Turističnem združenju Izola.

V primerjavi z letom 2022, ki je bilo še vedno močno zaznamovano s koriščenjem turističnih bonov, v Izoli beležijo štiriodstotno zmanjšanje števila prihodov in dvoodstotno zmanjšanje števila prenočitev. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 podatki o turističnem obisku Izole kažejo šestodstotno povečanje števila prihodov in šestodstotno povečanje števila prenočitev.

Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola, pravi: “V primerjavi z letom 2019 pozitivno izstopa povečanje obiska ravno v pred- in posezonskih mesecih.” To po njegovem mnenju kaže, da se turistični tokovi postopno preusmerjajo iz glavne sezone v čas izven poletne sezone.

Med vsemi obiskovalci Izole je bilo 48 odstotkov domačih gostov, 52 odstotkov pa je prihodov s tujih tržišč, med katerimi prevladujejo Avstrija, Nemčija, Italija in Češka. Povečanje števila prihodov tujih gostov v primerjavi z letom 2022 je 16-odstotno. Največ časa so se zadržali nemški gosti, sledijo avstrijski, češki, madžarski in italijanski. Povprečna doba bivanja je za domače goste znašala 4,1 dan, tujci pa so v Izoli preživeli povprečno 3,2 dni.

Turistično združenje še izpostavlja projekt Zgodbe z domačini ter tudi raznoliko kulinarično ponudbo izolskih gostincev. Letos bodo v sklopu kulinaričnih dnevov priredili pet tematskih sklopov, ki bodo namenjeni špargljem, pedočem, kalamarom, sardeli in bakalaju.


Najbolj brano