Andrej Korenika je postal novi piranski župan

Napetega pričakovanja, kdo bo nov župan občine Piran, je konec. Andrej Korenika je premagal Gašparja Gašparja Mišiča in postal župan Občine Piran. “Menim, da je volilce prepričala naša iskrenost in ekipa, ki je okoli mene. Želimo si sprememb. Dovolj nam je tega, kar se je dogajalo zadnjih 20 let. V nas so volilci prepoznali to upanje in ne smemo jih razočarati, Naredil bom vse, da bomo uspešni. Vem, da ne bo lahko, a s trudom in dobrim delom lahko napredujemo,” pravi Andrej Korenika, novi piranski župan.

 Andrej Korenika je  v Luciji $@ glasno proslavil zmago, zaenkrat še 
neuradno, ki ga vodi na županski stolček Občine Piran. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Andrej Korenika je v Luciji $@ glasno proslavil zmago, zaenkrat še neuradno, ki ga vodi na županski stolček Občine Piran. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Andrej Korenika, ki je zmagal na skorajda vseh voliščih v občini, je v svojem štabu v Luciji, obkrožen s številnimi podporniki, s širokim nasmehom spremljal neuradne volilne rezultate. Najprej je izvedel, da je zmagal v domačem Svetem Petru, pa v Padni in Novi vasi, nakar so kot za stavo začela “padati” še ostala volišča. Ko je osvojil volišče v Piranu, vsa štiri v Luciji in še Sečovlje ter spoznal, da je dobil tudi predčasne volitve, se je lahko začelo slavje.

Ljudje so v nas prepoznali spremembo

“Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so sploh šli na volišča. Volilna udeležba ni bila najboljša, verjetno prav zaradi razočaranja ob zadnjih volitvah. Ta trend moramo spremeniti, da bo na naslednje volitve prišlo več volilcev. Rad pa bi se zahvalil tudi svoji ekipi, ki mi je stala ob strani,” pravi novi piranski župan Andrej Korenika. Volilna udeležba je bila namreč zelo nizka, saj je na volišča odšlo komaj 38,43 odstotka ljudi.

Zakaj misli, da je zmagal na volitvah? “Ljudje so v nas prepoznali spremembo. Tudi pred štirimi leti je bilo živo upanje, ki pa je padlo v vodo. To upanje moramo sedaj uresničiti, da bodo ljudje začeli verjeti, da nismo vsi politiki enaki.”

Pripravljen se je pogovarjati z vsemi strankami, najprej pa ga zanima oblikovanje trdne koalicije. Podporo so mu že izrekli v Gibanju Svoboda, ki ima v občinskem svetu največ svetniških sedežev, danes je bila ob njem in mu čestitala tudi Manuela Rojec, županska kandidatka Gibanja Svoboda. Korenika meni, da se bo s poražencem volitev Gašparjem Gašparjem Mišičem prav tako usedel za skupno mizo. “Oba sva v predvolilni kampanji ponavljala, da sva povezovalna in to je sedaj potrebno tudi pokazati ter za dobro občine najti skupne, dobre rešitve. Pričakujem tudi kaj občasnega nagajanja, ker je to v politiki normalno, za res dobre projekte pa moramo stopiti skupaj in peljati občino v pravo smer,” dodaja Korenika.

Ponedeljek bo začel klasično - otroke bo odpeljal v šolo -, nakar bo stopil v stik s sorodnimi svetniškimi skupinami in listami ter začel sestavljati koalicijo: “Da končno naredimo nekaj dobrega za to našo občino.”

Pomembna je bila tudi podpora Gibanja Svoboda

Gašpar Gašpar Mišič razočaranja ni skrival. V kampanjo je vložil veliko denarja, a zaman. Že kmalu po objavi rezultatov je po telefonu čestital Andreju Koreniki in izrazil upanje, da bosta v prihodnje sodelovala.

Gašpar Gašpar Mišič je bo objavi neuradnih rezultatov poklical Andreja Koreniko in mu čestital za zmago. Foto: Jan Klokočovnik

“Čuti se njegov pozitiven naboj in da si želi razvoj občine Piran. Tudi programsko sva dokaj usklajena,” je povedal Mišič in dodal, da je pričakoval tesen volilni rezultat, saj je njegovega tekmeca podprla vladajoča stranka Gibanje Svoboda.

“Tudi Izola je dobila župana s podporo Gibanja Svoboda. Upajmo, da bo podpora vladajoče stranke novemu županu pozitivno vplivala na razvoj občine Piran,” pravi Mišič. Na vprašanje, ali bo čez štiri leta ponovno stopil v boj za županski stolček, Mišič je namreč že štirikrat kandiral na lokalnih volitvah v Piranu, ni želel odgovoriti. Pravi, da je prej podjetnik kot politik.


Najbolj brano