Odpoved je bila nezakonita, a službe vseeno ne more dobiti

Pred dnevi se je končala pravna bitka med odpuščenim bolničarjem Mitjo Batageljem in Obalnim domom upokojencev, o kateri smo pisali pred več kot dvema letoma, v prvih tednih epidemije covida-19. Nekdanji zaposleni je pravdo dobil, a mu to kaj več od moralnega zadoščenja ne prinaša, saj službe na svojem strokovnem področju ne more dobiti.

Mitja Batagelj je bil kot bolničar več kot 20 let zaposlen v Obalnem 
domu upokojencev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Mitja Batagelj je bil kot bolničar več kot 20 let zaposlen v Obalnem domu upokojencev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi pritrdilo odločitvi delovnega sodišča v Kopru, da je bila odpoved delovnega razmerja, ki jo je bolničar Mitja Batagelj prejel v Obalnem domu upokojencev (ODU), nezakonita. Spomnimo: o primeru, ki se je zgodil 14. marca 2020, smo pisali 30. aprila istega leta. Dogodek se je pripetil v prvih tednih epidemije covida-19, ko je pri hrvaških mejnih organih vladala zmeda, saj so dobivali različna navodila, kako ravnati glede odrejanja samoizolacije. “Odredbe glede epidemije so se zelo hitro spreminjale. Še hrvaški policist na meji mi je potožil, da ne ve točno, kaj sploh mora narediti ali napisati,” se spominja Batagelj.

Mitja Batagelj je po mnenju nadrejenih odlično opravljal službo bolničarja, a kljub temu službe v svoji branži ne more dobiti.

Mitja Batagelj

nezakonito odpuščeni bolničar v Obalnem domu upokojencev

“Poslal sem prek 70 prošenj oziroma prijav, a najpogosteje na teh razpisih ni izbran nihče, delodajalec pa nato razpis naslednji dan ponovi.”

Bilo je na začetku epidemije

Mitja Batagelj je bil kot bolničar več kot 20 let zaposlen v Obalnem domu upokojencev. Ker živi na Hrvaškem, se je v službo vozil prek državne meje, kar pa se je v času epidemije novega koronavirusa zapletlo. Tamkajšnji mejni organi so ga namreč poslali v samoizolacijo na domu, zaradi česar nadaljnjih 14 dni ni mogel priti v službo v Koper. O odrejeni karanteni je obvestil zdravstvene službe in delodajalca, zato je bil toliko bolj šokiran, ko je dobil izredno odpoved delovnega razmerja.

Odločil se je, da bo pravico iskal na sodišču, pri čemer mu je delovno sodišče v Kopru pritrdilo v navedbah, da je njegova odpoved nezakonita. V Obalnem domu upokojencev so se na odločitev sodišča pritožili, a je zdaj tudi višje sodišče v Ljubljani pritrdilo odločitvi koprskega, s čimer je odločitev sodišča postala pravnomočna. Nekdanji delodajalec je moral Batagelju izplačati plače z negativnimi obrestmi v trajanju do decembra 2021.

Neva Tomažič

direktorica Obalnega doma upokojencev Koper

“Komentar na razsodbo je, da Obalni dom upokojencev Koper odločitev sodišča spoštuje.”

Za izterjavo odškodnine se ni odločil

“Komentar na razsodbo je, da Obalni dom upokojencev Koper odločitev sodišča spoštuje,” nam je na naše vprašanje o odločitvi višjega sodišča krat ko in jedrnato odgovorila direktorica Obalnega doma upokojencev Koper, Neva Tomažič.

Odvetnik je bolničarju svetoval tudi izterjavo odškodnine, a se Batagelj za to ni odločil. “Ni mi šlo za denar, bolj mi ni jasno, kako v takih primerih nihče ne odgovarja,” pravi sogovornik. S tem, ko je moral ODU Koper poravnati njegove plače za nazaj, je bil zagotovo oškodovan proračun te ustanove.

Zgodba bi lahko imela tudi širše razsežnosti, saj je bil Batagelj v domu upokojencev tudi sindikalni zaupnik in je opozarjal na določene zadeve. Zato bi lahko bila poteza vodstva morebiti povezana z njegovim delovanjem v tej vlogi, a je direktorica Obalnega doma upokojencev to možnost zanikala.

Na razpisih za službo ga ne izberejo

A ob dobljenem pravnem sporu se težave bolničarja Batagelja niso končale. Po dogodku z izredno odpovedjo nikakor ne dobi službe v svoji branži, čeprav kadra v zdravstvu in sociali primanjkuje. Do konca oktobra se je sicer priložnostno zaposlil kot skladiščnik v Piranu, vseskozi pa se prijavlja na razpise različnih zdravstvenih ustanov, od Splošne bolnišnice Izola do domov za ostarele. “Poslal sem prek 70 prošenj oziroma prijav,” pravi Batagelj, ki opisuje, da najpogosteje na teh razpisih niti ni izbran nihče od prijavljenih kandidatov, delodajalec pa nato razpis naslednji dan ponovi.

“Edini, ki so mi pozitivno odgovorili, so bili v domu v Sežani, a so nato odgovorili, da bi mi morali plačati previsoke potne stroške,” pripoveduje Batagelj, ki je bil sicer v preteklosti razglašen za naj bolničarja v slovenski Istri, praviloma pa so njegovo delo ocenjevali z oceno pet, ki je najvišja možna ocena.


Najbolj brano