V Posočju se začenja Festival soške postrvi

Z uvodno okroglo mizo o krogotoku Zadlaščice se danes v Tolminu začenja Festival soške postrvi. Gre za niz dogodkov v Posočju, ki je na eni strani poklon tisočletni tradiciji ribištva in ribogojstva, hkrati pa poudarja tudi vodno bogastvo območja in lokalno kulinariko ter spodbuja trajnostno ravnanje z naravo.

Fotografija je simbolična. Foto: Toni Gomišček
Fotografija je simbolična. Foto: Toni Gomišček

TOLMIN > Festival soške postrvi bo na Tolminskem in Kobariškem potekal med svetovnim dnevom voda in svetovnim dnevom Zemlje, torej med 22. marcem in 22. aprilom. Že minuli konec tedna so sicer izvedli tudi zbor članov in čistilno akcijo Ribiške družine Tolmin, v soboto pa sledi otvoritev ribiške sezone.

Pri organizaciji festivalskega dogajanja so tudi letos moči združili Občina Tolmin, Ribiška družina Tolmin in Javni zavod za turizem Dolina Soče. Z raznolikimi dogodki želijo nasloviti vse starostne skupine iz lokalnega okolja in od drugod, strokovno in širšo javnost pa vabijo z vsebinami, ki obsegajo okoljsko problematiko, sobivanje urbanega in naravnega okolja, izobraževanje, kulinariko ter družabnost.

Osrednji dogodek festivala za širšo javnost bo ribja tržnica v Tolminu v soboto, 6. aprila. Javna razprava Nevidna bitka ob naših rekah, ki jo 11. aprila v tolminski knjižnici pripravlja Ribiška družina Tolmin, bo odprla pomembno, a ne pogosto izpostavljeno problematiko o vplivu kopališč na vode. Tolminke valčkov šum pa je dogodek, ki bo 20. aprila na pešpot ob reki Tolminki povabil otroke in odrasle. Več informacij o dogodkih je na voljo na spletni strani soca-valley.com.

Z letošnjo tretjo izvedbo festival dobiva tradicionalni predznak, obenem pa simbolično napoveduje začetek nove turistične sezone v Dolini Soče, dodajajo organizatorji. Dogajanje simbolično povezuje soška postrv, največja evropska postrv, ki je bila svojčas edina postrvja vrsta v posoških vodotokih. Zaradi vlaganja tujerodne potočne postrvi je bila pred desetletji na robu izumrtja, a sta škodo preprečila lokalni trud in lokalno ribogojsko znanje z dolgo tradicijo.


Najbolj brano