Obetaven uvod, potem pa dež

Termometri so vodi na kopališču Lajšt v soboto namerili 15 stopinj Celzija. To ni zmotilo najpogumnejših, da se ne bi podali v uk supanja, kajakaštva in celo plavanja. Društva na čelu s športnim Zakonctedna so pripravila osrednjo letošnjo prireditev Aktivna Bela. Podobno kot vso sezono na kopališču jo je skrojil dež.

Festival športov Aktivna Bela je krojilo vreme, a najpogumnejši so 
vztrajali na in v 15 Celzijevih stopinj mrzli vodi. Foto: Saša Dragoš
Festival športov Aktivna Bela je krojilo vreme, a najpogumnejši so vztrajali na in v 15 Celzijevih stopinj mrzli vodi. Foto: Saša Dragoš

IDRIJSKA BELA > Društvo Zakonctedna je v sodelovanju s številnimi društvi na kopališču Lajšt pripravilo Aktivno Belo - festival zunanjih športov. Začinili so ga s kulinariko in kulturo, a je vreme dovolilo le izvedbo športnega dela. Podobno je na kopališču, naravnem in edinem v občini Idrija, že vso sezono.

“Z junijsko vročino se je začelo obetavno, deževen julij pa je dobre obete pokvaril. Tudi danes je vsega konec,” je dejal Dejan Lidjan, ki z idrijskim gostiščem Barbara drugo leto upravlja s kopališkim, športno rekreacijskim kompleksom. Lajšt je po 50 letih dočakal novo gostinsko brunarico, iz katere Barbara lahko streže tudi hrano. “Čeprav je majhna, je prilagojena vsem sanitarnim zahtevam. Za njeno postavitev se moramo zahvaliti Občini,” je povedal Lidjan.

Preizkus je dobro prestala tudi, ko je vodna ujma pred dvema tednoma zalila kopališki kompleks. V soboto naj bi iz nje poskrbeli za uvod v praznik žlikrofov, ki ga mladi pripravljajo 24. avgusta v Idriji, a je dež hotel drugače.

“Športni del Aktivne Bele smo uresničili v celoti. Odlično sta bila obiskana gorska kolesarska tura in kardio delavnica, pa tudi tečaj kajaka in supanja. To je letošnja osrednja prireditev v Beli. V sodelovanju z Mladinskim centrom smo zanjo dobili evropski denar. Skupaj z nami so se predstavila in dejavnosti soorganizirala domača športna društva,” je povedala predstavnica društva Zakonctedna Jasna Kofol.

Pobarali smo jo, ali gre za novo društvo. “To pa ne. Pred leti ga je ustanovil prosti smučar, smučarski vodnik, trener kajaka Dejan Sedej. Čeprav je zadnja leta preživel v tujini, imamo 80 članov in smo ostali dejavni. To poletje je Dejan z nami in je ponovno vodil šoli kajaka in supanja. Sicer pa smo društvo za športe v naravi. Pozimi smo dejavni na snegu, poleti predvsem s kolesi. Ker v občini nimamo legaliziranih poti za gorsko kolesarstvo, v naravi pa jih je obilo, si v sodelovanju z Občino prizadevamo to urediti,” je povedala Kofolova.

Bela je idealno izhodišče za kolesarske ture. To je v soboto potrdila tudi množična udeležba na 22-kilometrski krožni turi, na katero je popeljal novo oblikovan kolesarski odsek pri Planinskem društvu Idrija. Sočasno je to za krajinski park nemoteča dejavnost. V Občini še vedno upajo, da bodo upravljavski načrt zanj pripravili ob letu in si z njim omogočili znižati število avtomobilov v parku, zlasti na Lajštu.


Najbolj brano