Na mestu nekdanjega skate parka so v Idriji odprli kolo park

Idrija se je pridružila 39 občinam, ki imajo modne in popularne asfaltirane proge z grbinami za kolesarje, rolkarje in skiroje. Kolo park so odprli v parku Mejca, na kraju propadlega skate parka.

Za uvodni preizkus kolo parka so se odločili predvsem mladi, a je 
namenjen vsem. Foto: Saša Dragoš
Za uvodni preizkus kolo parka so se odločili predvsem mladi, a je namenjen vsem. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Množica mladih kolesarjev, med njimi nekaj otrok s skiroji, je na otvoritvi navdušeno preizkusila kolo park. Pravzaprav so ga v Idriji, podobno kot povsod po Sloveniji in svetu, poimenovali pumptrack.

“Ker je gibanje po razgibani progi tako, kot bi s tlačilko polnili prazno zračnico, torej usklajeno dol in gor, obremenjevanje in razbremenjevanje brez poganjanja pedal, je pumptrack najbolj primerno ime,” je bila, spremljajoč svoje najstnike, prepričana skupina staršev. Ker je poligon z grbinami in ovinki namenjen vsem “vozilom s kolesi brez motorja”, so ga poslovenili v kolo park, a se ime ni prijelo. Tudi pokal, v katerem po rasti tovrstnih poligonov tekmuje okrog 50 tekmovalcev v že priznani disciplini mednarodne kolesarske zveze, se imenuje Pumpaj Slovenija. Na fakulteti za šport so prepričani, da je obvladanje vožnje po tovrstnih parkih osnova za razvoj in krepitev temeljnih gibalnih sposobnosti, od gibljivosti, ravnotežja, moči, hitrosti do koncentracije.

Ali se bodo mladi Idrijčani podali na pokal, je prezgodaj soditi. Imajo pa zdaj dostopno vadbišče. Razvojna agencija ICRA je za ureditev zagotovila denar EU. Stoji na robu parka Mejca, na kraju, kjer je dolgo samevalo večnamensko igrišče, za njim pa propadel skate park. Za Idrijo, ki sodi med deset slovenskih občin z najmanj urejenih zunanjih športnih površin, je pridobitev pomembna. Žal je v preteklosti v bližini zaradi preskromnega obiska usahnilo drsališče.

“To se s pumptrackom ne bo zgodilo. Pomembno je, da je otrokom lahko dostopen. Vsi tovrstni parki v urbanih središčih so obljudeni. Komaj čakam, da bo projekt dopolnjen z ureditvijo fitnesa v Mejci. To se bo zgodilo še to jesen,” napoveduje predsednik KS Idrija Zmago Logar. S fitnesom na prostem, ki ga bo financirala fundacija za šport, bodo svoje vadbišče dobili tudi starši oziroma odrasli. Tudi kolo park je sicer namenjen vsem generacijam.


Najbolj brano