Larisa Štoka: “Dobrodelni objem se ne preda”

Larisa Štoka, neutrudna dobrodelna vila iz društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, te dni uživa na zasluženem dopustu, z mislimi pa je ves čas pri veliki dobrodelni akciji za malega Urbana, h kateri so pristopili tudi slovenski olimpijci, med drugim s podpisi reprezentantov na košarkarski žogi, ki pravkar išče najradodarnejšega dražitelja. “Kot je uspelo Krisu, bo tudi našemu Banu,” je trdno prepričana srčna učiteljica iz Kopra.

 Foto: Gregor Mezgec
Foto: Gregor Mezgec

Kako preživljate letošnje, že drugo koronsko poletje?

“Letošnje poletje je kljub vsemu pravljično dobrodelno obarvano. S Krisom in našim novim malim velikim borcem Urbanom smo pihali drugo svečko na torti našega društva. Kljub vsemu se dobrodelni objem ne preda, morda je v koronskih časih še močnejši in nosi v sebi še več empatije.”

“Kljub vsemu se dobrodelni objem ne preda, morda je v koronskih časih še močnejši in nosi v sebi še več empatije.”

Prva asociacija ob besedi dopust?

“Dragoceni trenutki življenja v družbi najdražjih.”

Sanjska destinacija, če ne bi bilo omejitev?

“Kotički v naravi, kjer začutiš sam sebe in dihaš z vsemi, ki te imajo radi, in z vsemi, za katere bi naredil vse in še več.”

Vaša poletna dopustniška izbira - gore ali morje? Enodnevni izleti ali daljša potovanja?

“Ponavadi malo gore in tudi malo morje. Daljša potovanja, a ne predolga, najlepše je vedno doma.”

Riba z zelenjavo ali meso na žaru?

“Riba ali pa različne morske jedi.”

Najljubši okus sladoleda?

“Osvežilni sadni sladoled.”

Kje oziroma za kakšen namen nameravate unovčiti nove bone?

“Bone bom vnovčila za nakup delovnih zvezkov sončkov Palčice Pomagalčice. V naši domači knjigarni Libris mi bodo pri tem z veseljem pomagali.”

Osebni nasvet za obisk skritega kotička v domačem, bližnjem kraju in v Sloveniji?

“Obisk Istrskih hišic (mislim, da spadajo pod Rdečo pravljico). Hiške brez elektrike, brez internetne povezave, obdane z vonji sivke, okusi istrskih dobrot ...

Vaš letošnji poletni bralni izbor?

“Že drugo poletje ne uspem veliko brati. Veliko pišem, pišem o vseh doživetjih, ki jih živim z vami, ki ste moji dobrodelni škratki, in z vsemi starši, ki mi zaupajo oziroma zaupajo našemu društvu življenje svojega otroka. S pisanjem želim izraziti hvaležnost, spoštovanje in odgovornost, ki jo čutim v sebi.”

Poletni kulturni dogodek, ki ste si ga ali si ga še boste privoščili za dušo?

“Poletni dogodek, ki bo dobrodelno obarvan za Urbana, našega malega Bana. Kino otok Izola je eden takih. Pa obvezno poslušanje melodij naših obalnih izvajalcev.”

Kdaj ste zadnjič sedli na avtobus ali vlak?

“Na avtobus, ko sem svoje tretješolce peljala v šolo v naravi v CŠOD Prvine. Tam smo peli ob prvinskem ognju, plezali na visoko visoko smreko, ustvarjali iz naravnih materialov bivake in bilo nam je nepozabno lepo. Učence že pogrešam.”

Katera je vaša priljubljena slovenska popevka?

“Bučar in Ditka Ne bodi kot drugi. Poje o prav posebnih škratkih.”

Največja sprememba, ki jo je v vaše življenje prinesla korona?

“Biti učiteljica prek zaslona, na daljavo. Starši in otroci te več kot prijazno sprejmejo v svoje domove, a na ta način učitelj žal ne uspe omogočiti vsakemu otroku, da mavrica, ki sije v njem, zasije v vseh svojih odtenkih. Učitelji in učenci moramo biti na blizu blizu in ne na daljavo. Šola mora biti učenje za življenje.”


Najbolj brano