“Deset evrov? Še vedno zelo ugodno.”

Tako meni večina počitnikarjev, ki smo jih včeraj obiskali na koprskem razširjenem parkirišču za avtodome. Povsem brez negodovanja so sprejeli novico o podražitvi parkirnine, ki je z včerajšnjim dnem poskočila s štirih na deset evrov. To pa ni edina novost, ki jo je na območju, namenjenem avtodomarjem, vpeljalo javno podjetje Marjetica.

Posebnež parkirišča za avtodome je bil včeraj počitnikarski 
tovornjak  Nizozemca Erika Mulderja. Foto: Ilona Dolenc
Posebnež parkirišča za avtodome je bil včeraj počitnikarski tovornjak Nizozemca Erika Mulderja. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > V teh dneh na obrobju koprske glavne avtobusne postaje končujejo širitev parkirišča za avtodome. To je doslej lahko gostilo 27 počitniških vozil, po novem pa je prostora za 38 avtodomov. Za izvedbo del je Mestna občina Koper, ki vodi naložbo, zadolžila podjetji Adriaing in CPK. Dodatna mesta za avtodome so zagotovili na že urejenem parkirišču, kjer je bil v veljavi sistem Parkiraj in se pelji, tega pa so “preselili” na novo parkirno površino, ki so jo uredili tik ob ograji in s katero so deloma posegli na avtobusno postajališče. Za ta poseg so iz občinskega proračuna namenili 24.266 evrov.

Parkirišče za avtodome, ki so ga odprli lani poleti, je že od začetka dobro obiskano, uporabniki pa imajo zanj v glavnem le pohvalne ocene. Od 1. junija 2015 do konca letošnjega julija je bilo vplačanih 5735 24-urnih parkirnin. Večina uporabnikov (40 odstotkov) je Nemcev, sledijo Italijani (30 odstotkov) in Slovenci (20 odstotkov), preostali delež pa predstavljajo Nizozemci, Poljaki, Čehi, Hrvati in Avstrijci.

Predolgi in prehrupni postanki

Dober obisk pa je prinesel tudi nekaj negativnih izkušenj, zaradi katerih so se v javnem podjetju Marjetica, ki upravlja parkirišče, odločili, da uvedejo nekaj sprememb. “Čez določene nevšečnosti so se pritožili tudi iz Caravaning cluba Slovenije. Gre predvsem za neustrezno vedenje nekaterih uporabnikov, ki povzročajo hrup, se izogibajo plačilu ali se na parkirišču naselijo dlje, kot je zaželeno, tudi po nekaj mesecev,” je pojasnil Vojko Rotar, ki je v Marjetici zadolžen za stike z javnostmi.

Od včeraj so pravila o redu in uporabi parkirišča precej strožja. Na njem je zdaj dovoljeno ostati največ tri dni. Uporabnik se lahko vrne šele po izteku nadaljnih 72 ur. Novost je tudi prepoved parkiranja za počitniške prikolice in druga vozila, ki niso opremljena za bivanje. Če bi to pravilo bilo v veljavi konec maja, bi tedaj morali odreči gostoljubje najbolj bizarnemu gostu doslej - Nemcu, ki se je v Koper pripeljal kar s traktorjem.

Nad spoštovanjem novih pravil bosta budno bdela nadzornika, ki bosta večkrat na dan obiskovala parkirišče. Za ohranjanje reda pa je pooblaščeno tudi občinsko redarstvo.

Dražje, a še vedno poceni

Počitnikarje je ob vhodu na parkirišče včeraj pričakalo obvestilo, da bodo za postanek v Kopru morali seči precej globlje v žep kot doslej. Poleg 2,5 evra za nakup vstopne kartice je treba za 24-urno parkiranje namesto dosedanjih štirih evrov odšteti deset evrov. “To je konkurenčna cena, ki je še vedno najnižja v regiji,” je poudaril Rotar. V Izoli znaša parkirnina za avtodome 15 evrov, v Luciji 26 evrov v poletni sezoni in 17 izven nje, v Postojni 18 evrov, v Pivki pa deset evrov.

Počitnikarji, ki smo jih včeraj obiskali v Kopru, se nad podražitvijo niso pritoževali. “Deset evrov na dan? To je zame še vedno zelo ugodno,” je dejal Thomas iz Munchna, ki je s partnerko ravno prikolesaril iz mestnega jedra. Enako je menil tudi njegov “sosed”, Nizozemec Erik Mulder, ki se je s partnerko pripeljal v Koper s prav posebnim avtodomom. “To je tovornjak za ekspedicije,” nam je pojasnil in nas povabil, da si ogledamo tudi notranjost neobičajnega počitnikarskega vozila. “Ima štirikolesni pogon, tako da lahko z njim greva tudi v puščavo,” se je nasmehnil. “Čez leto ali dve nameravava prodati hišo, vozilo še bolje opremiti in se z njim odpraviti na potovanje okrog sveta,” nam je še zaupal. Glede podražitve parkirnine ni imel pripomb: “Deset jevrov na dan je poceni.” Pohvalil je urejenost in varnost parkirišča ter bližino avtoceste in trgovin. “Sprva se nisva želela ustaviti tu, saj so naju odbile vse te ograje, ki obdajajo parkirišče. Šla sva v Istro, a sva tam naletela na takšno gnečo turistov, da sva se vrnila. In ni nama žal, Koper je prijazno mesto,” je pohvalil. Pograjal je le avtomatsko blagajno, ki minule dni ni delovala v angleškem jeziku, kar je gostom povzročalo preglavice pri nakupu vstopne kartice.

Na zadovoljstvo smo naleteli tudi pri Benu Fortivcu iz Radencev, ki se je v Koper pripeljal v družbi žene in vnukov in se je ob našem prihodu ravno odpravljal na plažo. “To, da imaš kje parkirati avtodom, da greš lahko v miru v mesto, je odlično. Podpiram ureditev razmer na parkirišču, pa tudi podražitev parkirnine se mi ne zdi sporna. Veste, v bivši skupni državi sem bil vojno lice in o varovanju nekaj vem. Lahko rečem, da pri prekrškarjih odtehta le, če jih udariš po denarnici,” se je nasmehni.

ILONA DOLENC


Najbolj brano