Plazovi bi se lahko spet začeli premikati

Zemeljski plazovi, ki so se v zadnjih dveh dneh sprožili zaradi obilnih količin vode na severnem Primorskem, trenutno mirujejo, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Plaz se je sprožil tudi pri vodnem zajetju Vrba nad Ozeljanom
Plaz se je sprožil tudi pri vodnem zajetju Vrba nad Ozeljanom 

NOVA GORICA, TOLMIN> Razlog za zaskrbljenost pa predstavljajo napovedane nove padavine, zaradi katerih bi se plazovi lahko začeli ponovno premikati.

Zaradi zemeljskega plazu nad cesto Žabče-Zadlaz na Tolminskem je ta cesta še vedno zaprta za ves promet. Cesta je sicer očiščena, vendar je na pobočju nad njo še precejšnja količina plazeče gmote, ki lahko vsak trenutek zdrsne na cesto.

Približno 30 prebivalcev vasi Zadlaz in Tolminske Ravne tako ostaja ujetih, vendar je cesta za interventna vozila vseeno prevozna, je še pojasnil poveljnik civilne zaščite Občine Tolmin Jože Dakskobler.

Na Goriškem so se v soboto sprožili trije zemeljski plazovi, ki so jih pokrili in naredili nekaj kanalov za odvodnjavanje. Svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti je povedal, da plazove v Stari gori, Rožni Dolini nad predorom nad magistralno cesto in v Šempetru pri Gorici nenehno nadzorujejo. Ob vsaki najmanjši spremembi bi zato takoj ukrepali.

Zoratti je povedal še, da se je ob tokratnem močnem deževju kot dobra rešitev izkazala tudi gradnja spornega nasipa ob reki Vipavi pri Prvačini. Tokrat so površine ob reki ostale suhe kljub visoki reki, medtem ko je bil prej že ob manjšem pretoku reke ta predel vedno poplavljen.

STA


Najbolj brano