In vendar se premika

Med nedavnim finalom svetovnega pokala je bilo težko skriti, da je okolica skakalnic v Planici še veliko gradbišče nordijskega centra, čigar gradnja, kot je že navada pri nas, ne teče po zadanih časovnih rokih. Eden glavnih vzrokov je propad gradbenega podjetja, izbranega na javnem razpisu.

Predvidena podoba nordijskega centra s prve idejne rešitve -na levi je letalnica  Foto: Nc Planica
Predvidena podoba nordijskega centra s prve idejne rešitve -na levi je letalnica  Foto: Nc Planica

KOPER, PLANICA > Prav v dneh po koncu svetovnega pokala v smučarskih skokih postaja bolj jasno, če se bo zastoj, ki ga je sprožil stečaj izbranega gradbenika škofjeloškega Tehnika, ki je bil izbran za tri milijone evrov vredno gradnjo oziroma temeljito prenovo letalnice sprostil in ne bo ogrozil načrtovanih poletov čez leto osorej. Če bi namreč bil potreben nov javni razpis, potem bi se samo izbira novega izvajalca del lahko zavlekla vse tja do jeseni, saj se skoraj nikoli ne zgodi, da se kdo od neizbranih udeležencev ne bi pritožil ali pa zahteval revizije postopka.

Toda vse kaže, da bodo stroji spet zabrneli že proti koncu pomladi. Kranjsko sodišče je družbi Tehnik v stečaju (ali podizvajalcem) dovolilo dokončanje treh gradenj, med katerimi je tudi letalnica. To pomeni, da bi delo lahko končal kdo od za tovrstne gradnje usposobljenih gradbincev. Dnevnik sicer piše, da v ozadju za dela poteka oster boj gradbenih lobistov iz stranke SD.

Pomembno je, da so bile pred stečajem končane vsaj vse ostale skakalnice. Tik pod letalnico so tri t.i, otroške skakalnice. Tam je bila na letošnjem finalu sezone med drugim nameščena skakalna vas. Najnižje v dolini skakalnic sta zgrajeni srednja in velika skakalnica, na kateri je bila po 16 letih izpeljana tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih. Nekateri so se sicer pridušali, da bi bilo bolje, če bi prej dokončali letalnico, a z vidika priprave skakalcev in treningov je bila odločitev o prednosti izgradnje malih naprav povsem na mestu.

Tako morajo ob letalnici zdaj še dokončati servisni objekt Čaplja, tirno vzpenjačo in dokončno urediti hudournik, zadnji večji zalogaj pa je izgradnja tekaškega dela nordijskega centra, za katerega se je iztekel javni razpis, vreden deset milijonov evrov. Skupna vrednost z opremo in ostalimi dodatki je približno 15 milijonov evrov. Gradnja tega bo precej lažja kot je gradnja skakalnic. Za razliko od večine nordijskih centrov tekaški stadion ne bo nameščen pod skakalnicami ampak nekoliko višje od izteka letalnice.

Gradnja nordijskega centra bo stala 48 milijonov evrov, v času gradnje skakalnic - zaradi novih zahtev FIS trdijo v Zavodu Planica - se je, kot je v Sloveniji navada, podražila. Za tri milijone evrov.

Največja na svetu

Prenovljeno planiško letalnico sta projektirala najbolj znana svetovna projektanta teh naprav, Janez Gorišek in njegov sin Sebastjan, ki od očeta prevzema večino posla. Tako je bil v organizacijskem delu svetovnega prvenstva v poletih v Harrachovu, kjer se je družil tudi z upravitelji letalnice v Vikersundu. In predvsem v Norveški, kjer so skakali že pred 170 leti in zgradili prve skakalnice na svetu, cenijo slovenska konstruktorja in spoštujejo Planico. Sodeloval je pri gradnji oziroma obnovi obeh. “Pri projektiranju letalnic ni lahkih poti, ker so tu zahteve Fis zelo konzervativne. Ampak marsikaj se da narediti in verjamem, da se bo v Planici dalo leteti čez 250 metrov, sploh, če bodo spremenili drese skakalcev, ki bodo znova omogočili jadranje ne pa predvsem izkoriščanje višine leta,” nam je povedal ob srečanju na Češkem.

Za Planico sta oče in sin pustila najboljše. Doskočišče sta dvignila za dva metra in skrajšala mizo za 12,5 metra.

Gradnja nordijskega centra je ovrednotena na 48 milijonov evrov.

Svetovno prvenstvo

Svetovno prvenstvo leta 2017 se je Planici izmuznilo zaradi znanega škandala s predsednikom Smučarske zveze Slovenije Tomaža Lovšeta. Eden od članov slovenske delegacije na kongresu Fis v Koreji nam je povedal, da so jim nekateri vodilni možje že pred glasovanjem čestitali za prvenstvo, potem pa se je zgodil Lovšetov izpad z grožnjami vodstvu Fis, med drugim tudi predsedniku OKS Janezu Kocijančiču.

Kakšne so možnosti za pridobitev SP 2019 je nemogoče ugotoviti. Planiški delavci so v boju z avstrijskim Seefeldom, nemškim Oberstdorfom in kazahstanskim Almatijem. Ambasadorja SP sta sicer Petra Majdič in Franci Petek. Mednarodna smučarska zveza Fis bo odločitev o prireditelju prvenstva sprejela 5. junija letos na zasedanju v Barceloni. Nekateri so prepričani, da bo Sloveniji uspelo, spet drugi se najbolj bojijo kazahstanske kandidature, podmazane z velikimi količinami denarja. Predsednik avstrijske zveze Peter Schröcksnadel, ki ima sicer poslovne težave doma in zato tudi avstrijska kandidatura ni v ospredju, je javno govoril o lobiranju, z namigi, da gre pri tem za denar. In omenjal tudi Planico. “Kje pa, mi imamo za kandidaturo na voljo vsega 200.000 evrov,” je tovrstna namigovanja odločno zavrnil Janez Bukovnik, ki je vodil odbor za kandidaturo leta 2017. Slovenija največ stavi na kreativnost, tradicijo in srčnost. Pa bo v teh časih to res dovolj?

ROK MAVER


Najbolj brano