Zmagovalni poletni škljoci

Ob izjemnem odzivu, ki ga je bil deležen letošnji natečaj Poletni škljoc - poslali ste nam več kot 240 fotografij -, strokovna komisija ni imela lahkega dela. Trije fotografski mojstri, Leo Caharija, Zdravko Primožič in Jaka Jeraša, so bili poleg osnovnih fotografskih parametrov pozorni tudi na sporočilnost fotografij. Skozi svoje sito so spustili šest najboljših, ki jim seveda čestitamo. Vsem sodelujočim pa velik hvala in na svidenje do prihodnjega škljoca!

1. nagrada: Alja Marčič . Radost poletnih dni Foto: Alja Marčič
1. nagrada: Alja Marčič . Radost poletnih dni Foto: Alja Marčič

1. nagrada: Alja Marčič - Radosti poletnih dni

Zmagovalec poletnega škljoca je posnetek Alje Marčič iz Kopra. Na fotografiji z naslovom Radost poletnih dni izstopajo svetlobne sence ljudi, ki se hladijo v meglici iz vodnih pršil.

247

škljocev je sodelovalo v poletnem nagradnem natečaju

Te sence dajejo posnetku globino in dinamiko, a ker je tu še meglica, dobi vse skupaj pridih skrivnosti. Na koncu je tu je še sonce, ki nekaj podobnega počne z oblaki na izrazito modrem nebu , da jih vidimo drugače, a enako kot ljudi v meglici.

2. nagrada: Sara Deisinger - Skok v modrino

Drugouvrščeni posnetek z naslovom Skok v modrino je naredila Sara Deisinger, prav tako Koprčanka. Na posnetku vidimo dekle med vzvratnim skokom s pečine v morje.

Škljocu bi lahko rekli tudi čista energija, saj v sebi nosi prave elemente dinamične fotografije in poletja. Sinje modro morje, nebo in zemlja ter mi ljudje, ki po njej hodimo, a z nje tudi skačemo, kot priča posnetek.

3. nagrada: Živa Ogrin - Boj na Prehodavcih

Tretji izbor je pripadel Boju na Prehodavcih, ki na srečo nima nič s prvo svetovno vojno. Srečni škjoc je naredila Živa Ogrin iz Ljubljane.

Kot je videti na posnetku, se je pred njenimi očmi odvijal pravi boj ali zemljiški spor za hrano dveh mladih alpskih svizcev, ki se kljub plašnosti nista ozirala na prisotnost fotografinje in ji tako omogočila, da je naredila škljoc v pravem trenutku. Tudi v gorah nam torej poletje postreže z lepoto narave in spontanostjo živali.

4. nagrada: Peter Štefančič - Jutro v Julijcih

Četrtouvrščeni posnetek prav tako prihaja iz gorskega sveta, kjer kraljuje kozorog.

Čudovita kompozicija, magična svetloba sončnega vzhoda ter njegovo pozersko veličanstvo kozorog v družbi mogočnega Triglava v ozadju skupaj tvorijo trenutek dneva, ki je pripadel Petru Štefančiču iz Nove Gorice, da ga je lahko delil z nami.

5. nagrada: Maja Klančič - Večerni ribolov

Peto uvrščeni posnetek je Večerni ribolov Novogoričanke Maje Klančič.

Med zadnjimi sončni žarki tistega dne je posnela deklici, katerih silhueti z otroškimi ribiškimi mrežami izstopajo v mirnem morju in se ne ozirajo na dolžino dneva, temveč le na njun ulov. Posnetek je kompozicijsko urejen ter topel in nas s pogledom zapelje v njegovo globino.

6. nagrada: Irena Apollonio - Pod gladino

Naslov zadnjega, šestega izbora nas pelje Pod gladino. Fotografijo je posnela Izolanka Irena Apollonio v eksotičnih krajih, kjer poletje traja celo leto.

Na posnetku sta plavalca v družbi velike morske želve, ki se pase po morskem dnu, a so jo plavalci zavoljo redkega posnetka zasledovali in opazovali ter tudi fotografirali. Posnetek ima poleg kompozicije in bravitosti tropskega morja tudi lastnosti popotniške podvodne fotografije.


Najbolj brano