Zmagovalni poletni škljoci

Z nagradnim natečajem Poletni škljoc se sklene krog naših sezonskih vabil k ustvarjanju fotografskih utrinkov. Hvala, da ste se na pozive k sodelovanju vsakič odzvali v velikem številu. Če seštejemo “izplene” jesenskega, zimskega, spomladanskega in poletnega škljoca, ugotovimo, da ste nas v letu dni razveselili z več kot 1200 čudovitimi fotografijami.

Tudi poletni nabor škljocev je skozi svoje sito pretresla tričlanska komisija profesionalnih fotografov - Jaka Jeraša, Zdravko Primožič iz agencije FPA in naš urednik fotografije Leo Caharija. Tako so odločili:

1. nagrada: Primož Rojc - Tudi to je poletje

Zmagovalni poletni posnetek je deklica, ki iz kamnitega korita zajema vodo za kokoši, z naslovom Tudi to je poletje. Posnel ga je Primož Rojc iz Dolnjega Zemona pri Ilirski Bistrici.

Vabljeni na splet na ogled!

Bogata fotogalerija poletnih škljocev bo še nekaj dni na ogled na naši spletni strani na naslovu https://www.primorske.si/poletni-skljoc.

Fotografsko uravnotežen posnetek z izrazitim pridihom življenja prikazuje sproščeno deklico na podeželju, ki v vročem poletju daje piti živalim, ki so vode prav tako potrebne kot mi sami. Izbrani posnetek nas je prepričal ravno zaradi njegove poletne drugačnosti ter izrazne dinamike v njem.

Nagrade že čakajo na prevzem

Avtorice in avtorje petih poletnih škljocev, ki jih je strokovna komisija ocenila kot najboljše, že čakajo privlačne nagrade. Prvonagrajeni Primož Rojc iz Dolnjega Zemona bo čas, kalorije, srčni utrip in še kaj lahko meril s pomočjo pametne ure Prixton SW41 (na fotografiji). Vlasti Gorup iz Sežane poklanjamo brezžične slušalke Prixton, tretjenagrajeni Manici Radivo iz Ilirske Bistrice pa brezžični zvočnik, budilko in polnilec v enem. Mirku Orlaču iz Dekanov gre trimesečna naročnina na tiskano izdajo Primorskih novic, Mitja Farkaš iz Kopra pa bo lahko pol leta brezplačno prebiral vsebine digitalne izdaje Primorskih novic.

O načinu prevzema nagrad bodo vsi nagrajenci v kratkem pisno obveščeni.

2. nagrada: Vlasta Gorup - Rdeče jadro

Drugo nagrado si je prislužila Vlasta Gorup iz Sežane s fotografijo Rdeče jadro.

Posnetek jadrnice, ki je nastal na Bohinjskem jezeru, je popoln tako kompozicijsko kot barvno ter s poletnim elementom, kot je jadranje v gorskem jezeru. Izrazito barvno dopolnitev kompozicije pa daje goreč odsev jadra na gladini jezera.

3. nagrada: Manica Radivo - Dobrodošla pri meni doma

Tretjeuvrščeni poletni škljoc je posnetek z naslovom Dobrodošla pri meni doma avtorice Manice Radivo iz Ilirske Bistrice. Posnetek je nastal avgusta v italijanskih Julijcih.

Na njem je mlad kozorog, ki radovedno gleda v fotografskega prišleka v njegovem kraljestvu. Posnetek, ki je kompozicijsko uravnan, ima elemente življenja - v tem primeru divjadi v njenem naravnem okolju.

4. nagrada: Mirko Orlač - Nevihta nad Izolo

Četrto nagrado namenjamo fotografiji z naslovom Nevihta nad Izolo. Posnetek je naredil Mirko Orlač iz Dekanov, nastal pa je na vrhu Markovega hriba v začetku poletja.

Na kompozicijsko urejenem posnetku vidimo takoimenovani “shelf cloud” ali poličasti oblak, ki bi ga lahko poimenovali tudi nevihtna konjenica, ker pride prej kot glavni del nevihte. Tu gre za izraziti škljoc v pravem trenutku na peavem mestu, saj se razmere za posnetek zelo hitro spreminjajo.

5. nagrada: Mitja Farkaš - Jutranji molet

Po nevihti posije sonce! Tako se za četrtonagrajenim nevihtnim oblakom na peto mesto uvršča škljoc Jutranji molet, ki ga je posnel Mitja Farkaš iz Kopra.

Kompozicijsko urejen in barvito zanimiv posnetek zajema sončni vzhod z odsevom v morju, obdanim z moletom.

Hvala za vse škljoce!

Iskrene čestitke vsem petim nagrajencem, obenem pa tudi vsem ostalim avtoricam in avtorjem poletnih škljocev, s katerimi ste nam tudi v najtoplejšem delu leta popestrili časopisne in spletne strani ter instagram profil Primorskih novic.

Nagradni fotonatečaj se za zdaj poslavlja, a vas bomo v prhodnje gotovo znova povabili, da z nami in našimi bralci delite utrinke iz vašega domačega okolja, izletov in počitnic.


Najbolj brano