Zgodba o štiriperesni deteljici

Posebna štiriperesna deteljica že celo stoletje krasi nekatere modele alfe romea in ima poleg neposrednega pomena v sebi veliko simbolike, tudi tragične.

Danes sta s štiriperesno deteljico okrašena dva modela, giulia in 
stelvio, nekoč pa je bila ta oznaka domena dirkalnih avtomobilov.
Danes sta s štiriperesno deteljico okrašena dva modela, giulia in stelvio, nekoč pa je bila ta oznaka domena dirkalnih avtomobilov. 

V začetku 20. stoletja so bile avtomobilske dirke vse prej kot varno početje in kosila je smrt. V tem zgodnjem obdobju je mladenič pozneje slavnega imena živel skoraj kot klošar in razmišljal celo o samomoru. Enzo Ferrari je bil revež. Nekega dne leta 1919 je v lokalni gostilni naletel na Uga Sivoccija, ki je delal za majhnega proizvajalca avtomobilov, CMN.

Ferrari in Sivocci sta postala prijatelja in revni Ferrari je večkrat večerjal pri Sivocciju doma. Čim je imel mesto za mladega Ferrarija, mu je Sivocci omogočil potezo, ki je spremenila avtomobilsko zgodovino - Enzo Ferrari je postal član dirkaške ekipe. Ko so Ferrarija vzeli pri Alfa Romeu, se je spomnil svojega prijatelja Sivoccija in ga pripeljal za sabo k bolj prestižni znamki. Pri Alfi so takrat imeli štiri dirkače, druga dva sta bila Giuseppe Campari in Antonio Ascari.

Prav Sivocci je bil najhitrejši od vseh, a zelo malokrat je videl cilj, smola ga je spremljala na vsakem koraku. Leta 1923 pa je bil Sivocci sit svoje smole in je na nos Alfinega dirkalnika na Targi Florio narisal štiriperesno deteljico. Lahko si mislite, Sivocci je dirko dobil. Eno je vraževerje, drugo pa dejanski razlog. Sivocci je svojo alfo olepšal s štiriperesno deteljico, da so ga gledalci prej opazili.

A sreča ni trajala dolgo, Ugo Sivocci je umrl istega leta na treningu za VN Italije v Monzi, na njegovi novi alfi P1 pa še niso uspeli narisati deteljice. Njegova smrt je pomenila tudi simbolično spremembo pri alfi - pred tem je bila deteljica narisana v belem diamantu, vsako oglišče pa je pomenilo enega od štirih dirkačev znamke. Po Sivoccijevi smrti so diamant spremenili v trikotnik, ki je aktualen še danes in predstavlja bolj športno opremo pri sloviti znamki.


Najbolj brano