Z umirjeno vožnjo do nizke porabe

Prenovljeni korejski velikan je ob prenovi dobil hibridni pogon, ki lahko preseneti z ugodno porabo, na drugi strani pa še vedno ohranja prostorsko udobje in zelo dobre vozne lastnosti.

Santa Fe sodi v razred velikih SUV-jev, z zadnjo četrto generacijo in 
zdajšnjo vmesno prenovo pa je brez dvoma trdno uvrščen v 
premijski razred. Foto: Peter Pirkovič
Santa Fe sodi v razred velikih SUV-jev, z zadnjo četrto generacijo in zdajšnjo vmesno prenovo pa je brez dvoma trdno uvrščen v premijski razred. Foto: Peter Pirkovič 

Skoraj dve toni težak in 4,78-metra dolg korejski orjak je pred meseci doživel rahlo oblikovno prenovo. Najbolj je ta opazna na sprednjem delu. Na novo je zasnovan dnevni LED podpis, malce oblikovno spremenjena pa sta še odbijač in maska, medtem ko dimenzije ostajajo v enakih okvirih. Potniška kabina je že na prvi pogled prostorna, udobna, obdana z visoko kakovostnimi materiali, Korejci pa so se izdatno potrudili tudi pri končni izdelavi. In ne samo to. Vidno so nadgradili voznikovo delovno okolje. Vgradili so mu nov izboljšan večfunkcijski usnjen volan, prostostoječi 10,25-palčni osrednji zaslon opremili z novim multimedijskim sistemom ter povsem preuredili podobo sredinskega grebena. Klasične prestavne ročice ni več, zamenjali so jo gumbi kot pri tucsonu in električni koni, dobil pa je tudi posebno vrtljivo stikalo za izbiro različnih programov vožnje in številne dodatne gumbe ter stikala za upravljanje klimatske naprave, radia, navigacije, ogrevanje volana, hlajenje sedežev in kopico drugih stvari. Pogled na ta del sredinske konzole ni ravno skladen s smernicami avtomobilske industrije, saj v večini avtomobilov klasični gumbi izginjajo, a se nanje po nekaj dneh druženja vendarle navadimo. Korejci so zelo premišljeno odmerili tudi vsa odlagalna mesta, a med vsemi zmaga poseben prostor za telefon med sedežema. Ne gre za držalo, pač pa za manjšo odprtino v širini in debelini povprečno velikega mobilnika, kamor prenosno napravo samo potisnemo v odprtino in ta ostane trdno zasidrana.

Doseg tudi blizu tisoč kilometrov

Pod sprednji pokrov so vgradili 1,6-litrski turbo bencinski motor s 132 kilovati moči, šeststopenjski samodejni menjalnik in 44,2-kilovatni električni motor, ki ga napaja sicer majhna 1,49 kWh litij-ionska baterija. Ta ima mesto pod sprednjima sedežema. Skupna sistemska moč znaša 169 kilovatov moči, kar na papirju ni tako majhna zaloga, a v praksi je vendarle drugače. Pretirane dinamike s strani tega velikana ni pričakovati, pri občasnem nekoliko bolj dinamičnem pospeševanju z mesta se čuti (ko je baterija izpraznjena), da bencinskemu motorju zmanjka sape, se pa zato hibridna kombinacija zelo dobro izkaže ob bolj uglajeni vožnji. Umirjen tempo po stari cesti od Kopra do Tolmina in nazaj je pokazal, da zna biti Santa Fe glede na svojo velikost in težo dokaj varčen avtomobil. Povprečje je ob koncu tega kratkega nedeljskega izleta padlo na sprejemljivih 7 litrov. S 67-litrsko posodo za gorivo bi teoretično skupen doseg znašal blizu tisoč kilometrov. Električni motor kakopak opazno pomaga pri speljevanju in pospeševanju, a je njegov domet omejen (za kratek čas), zato velja na vsakem koraku znova polniti baterijo. Najbolj učinkovito jo polnimo z zaviranjem ali z vožnjo po klancu navzdol, nekaj pa doda še običajni bencinski motor. Vse to se zelo jasno prikazuje na digitalnih merilnikih.

Tehnični podatki

Dimenzije (D/Š/V): 4785 mm, 1900 mm, 1710 mm

Motor: 1,6-litrski bencinski motor s 132 kW + elektromotor

Teža: 1900 kilogramov

Gume: 235/55/R19

Posoda za gorivo: 67 litrov

Cena: 57.500 evrov (z dodatno opremo 60.720 evrov)

Santa fe tudi brez voznika

V našem primeru sem preskušal polno opremljeno verzijo Santa Feja. To pomeni, da je samodejni menjalnik moč preusmerjal na vsa štiri kolesa (HTRAC), da sta sprednja usnjena sedeža ponujala možnost ogrevanja in hlajenja, da je ta imel vgrajen sistem za projekcijo podatkov in zares vrhunsko ozvočenje krell ter vse varnostne asistence (smart sense), ki se takemu avtomobilu pritičejo.

Nenazadnje me je sistem RRCA pri speljevanju z domačega dvorišča učinkovito rešil pred trčenjem z avtomobilom, ki je bil v tistem trenutku v mrtvem kotu. Santa Fe ima še eno zelo uporabno posebnost, ki jo je podedoval od novega Tucsona. Ko se vklopi smernik, se aktivira tudi kamera na ohišju zunanjega vzvratnega ogledala in v delu merilnikov prikazuje sliko v živo (pokrit mrtvi kot), ta pa vozniku olajša zavijanje v križišču. In na koncu velja omeniti tudi to, da takšen Santa Fe uporabniku omogoča, da ga samo s pomočjo gumba na ključu odpelje iz ali v parkirni prostor. Ker je avto globoko zasidran med premijsko konkurenco, je tudi cena temu primerna. Najbolje opremljeni hibridni Santa Fe s štirikolesnim pogonom stane 57.500 evrov, k temu je potrebno dodati še nekaj dodatne opreme, zato končna cena za kupca znaša nekaj čez 60 tisočakov.


Najbolj brano