Vse najboljše, “Alexis Carrington”

Britanska igralka Joan Collins, nemara najbolj znana po vlogi spletkarske, zlobne, a tudi občutljive Alexis Carrington v nadaljevanki Dinastija iz osemdesetih let, danes praznuje 87. rojstni dan. Njena filmska kariera se razteza čez skoraj 70 let.

Britanska igralka Joan Collins danes praznuje 87. rojstni dan. Foto: Matt Baron / Shutterstock Editor
Britanska igralka Joan Collins danes praznuje 87. rojstni dan. Foto: Matt Baron / Shutterstock Editor

Če upoštevamo, da je na odru prvič stala pri devetih letih, pa kariera Joan Henriette Collins, DBE (gre za angleški plemiški naziv) traja le leto manj kot osem desetletij.

Leta 1955 se je podala v Hollywood in tam igrala v številnih filmih ob mnogih znanih igralcih zadnjih desetletij. Med drugim se je leta 1960 potegovala za vlogo v filmu Kleopatra, ki pa jo je kasneje - na veliko razočaranje Joan Collins - dobila Elizabeth Taylor. Iz protesta je celo zapustila dotedanji studio.

Kljub filmski karieri pa bo večini vendarle ostala v spominu kot Alexis Carrington, nekdanja žena naftnega mogotca Blakea Carringtona, ki njemu in novi soprogi Krystle (igrala jo je Linda Evans) s svojimi spletkami greni življenje. Dinastija je bila ena uspešnejših nadaljevank v osemdesetih letih, ki se je za primat borila z nadaljevanko Dallas. Joan Collins je za svoj nastop v Dinastiji leta 1982 prejela tudi zlati globus za igralske dosežke. Dinastija je sicer v zadnjih letih doživela 'remake', prvi dve sezoni si je mogoče ogledati na Netflixu, tudi tokrat gre za kostumsko nadaljevanko, ki pa se ne dogaja več v Denverju, pač pa v Atlanti, pa tudi sicer so scenaristi naredili nekaj manjših sprememb.

Plemiški naziv je igralka od angleške kraljice Elizabete II. dobila leta 2015 in sicer za delo na človekoljubnem področju.


Najbolj brano