Veliki Anglež, ki ni zgolj eleganten

Pri Land Roverju so pred nekaj meseci predstavili range roverja, zdaj pa ponudbo dopolnjujejo še z modelom sport. Na ceste širom Evrope pripelje jeseni. Da bi na najboljši možni način opozorili svetovno avtomobilistično javnost, so RR sporta še pred premiero poslali na precej zahteven preskus kot dokaz, da ta velikan ni samo eleganten, pač pa tudi izjemno zmogljiv terenec.

Angleži so predstavili novo izdajo range rover sporta, ki velja za drugega najbolj priljubljenega land roverja med kupci. Pred njim je defender. Foto: Peter Pirkovič
Angleži so predstavili novo izdajo range rover sporta, ki velja za drugega najbolj priljubljenega land roverja med kupci. Pred njim je defender. Foto: Peter Pirkovič

Ne gre pozabiti, da so leta 2018 s takratnim modelom na primer prevozili 999 stopnic do kitajskih Nebeških vrat. Tokrat so izbrali še težji izziv, ki je vključevalo brodenje v vodi. Na Islandiji so pri Land Roverju našli jez Karahnjukar oziroma njegov odtok, ki je najdaljši na svetu, po njem pa teče vodni tok s silo 750 ton na minuto. Tokrat so za ta preskus angažirali kaskaderko v filmih o Jamesu Bondu Jessico Hawkins, ki je tako sedla za volan in prikazala, kako zelo zmogljiv je novi RR Sport.

Virus, ki ne pride do potnikov v kabini

Torej, range rover sport tretje generacije je razkrit. Prihaja le nekaj mesecev za peto generacijo velikana Range Roverja, oba pa sta bila istočasno grajena na novi platformi MLA flex, ki mu prinaša serijsko zračno vzmetenje, prilagodljivo blaženje in štirikolesno krmiljenje, da bodo vozne karakteristike še boljše.

Pri Land Roverju sporočajo, da začetna cena za ta avtomobil v Veliki Britaniji znaša 79 tisoč funtov oziroma dobrih 92 evrskih tisočakov.

Ker sta bila oba istočasno v razvoju, je RR sport dobil tudi precej sorodnih oblikovnih linij. Nanj so med drugim namestili najtanjše LED žaromete do zdaj, prav tako ne gre brez velikanskih 22-palčnih koles, potopnih kljuk za odpiranje vrat ali svetlobnega LED pasu čez celotna prtljažna vrata. Oblikovalci so poskrbeli, da ima tudi ta velikan zelo dobro aerodinamiko, kar dokazuje z ugodnim količnikom zračnega upora, ki znaša 0,29.

Pri Land Roverju menijo, da je potovanje v njem prava dogodivščina. Potniška kabina je prostorna, razkošna in času primerno digitalizirana. Armaturna plošča je z nekaj popravki na las podobna večjemu range roverju, to pomeni 13,7-palčni digitalni merilniki in osrednji 13,1-palčni zaslon na dotik, kjer voznik lahko spremlja vse vrste podatkov in lahkotno upravlja s podpornimi sistemi.

Tako je kaskaderka Jessica Hawkins za volanom novega RR sporta prevozila vzpenjajoč odtok, po katerem teče močan vodni tok. Foto: DOM

Dodatno si kupec za doplačilo omisli ozvočenje z 29 zvočniki in 1430 vati moči ali sistem masaže na sprednjih sedežih, medtem ko ni nepomembno dejstvo, da napredni sistem prečiščevanja zraka v kabini omogoča filtracijo najmanjših delcev PM in znatno zmanjša vonjave ter uničuje bakterije in alergene, vključno z virusom SARS-CoV-2. Druga naprava nanoe X je nameščena v drugi vrsti in zagotavlja kakovost zraka po celotni kabini.

Osemvaljnik je BMW-jev

Ponudba pogonov je sestavljena iz V8 klasike in priključnih hibridov, že zdaj pa napovedujejo, da bo ta čez dve leti na voljo tudi s povsem električnim pogonom.

Za velik del kupcev bo zanimiv BMW-jev 4,4-litrski osemvaljnik s 530 konji, saj bo to zelo verjetno zadnja priložnost za nakup pred prehodom na elektriko. V ponudbo so uvrstili trilitrski šestvaljni dizel s 183, 221 in 257 kilovati, ki je v vseh verzijah opremljen s tehnologijo mehkega hibrida, medtem ko bosta priključna hibrida dva. Kombinacija trilitrskega bencinskega motorja, elektromotorja in 38,2 kWh baterije, ki po tovarniških podatkih povsem na elektriko zmore prevoziti okrog 100 kilometrov.

P440e bo razvijal skupno sistemsko moč 323, P510e pa 375 kilovatov. Vsi motorji bodo povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri Land Roverju sporočajo, da začetna cena zanj v Veliki Britaniji znaša 79 tisoč funtov oziroma dobrih 92 evrskih tisočakov.


Najbolj brano