Velika večina Japoncev bi podprla žensko na cesarskem prestolu

Skoraj 80 odstotkov Japoncev podpira idejo, da bi cesarski prestol zasedla ženska, je pokazala raziskava časopisa Nikkei Business. Proti jih je le 14 odstotkov. Po veljavni zakonodaji lahko cesarski prestol na Japonskem zasede samo moški potomec.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

TOKIO > Od 1. maja cesarski prestol zaseda Naruhito, ki je že 126. japonski cesar. Na prestolu krizantem je nasledil očeta, cesarja Akihita, ki je dan prej abdiciral. To je bila prva japonska abdikacija po 202 letih.

Po zakonu o cesarski hiši naj bi bil prestolonaslednik moški potomec v moški liniji, ki pripada cesarskemu rodu. Naslednji v vrsti je tako novi kronski princ Akishino, Naruhitov mlajši brat, ki mu sledi 12-letni princ Hisahito, sin Akishina in njegove žene Kiko.

Niti Akihitova žena cesarica Masako niti njegova edina 17-letna hči princesa Aiko tako po trenutnih zakonih ne moreta zasesti prestola.

Japonska cesarska družina se že sooča s krizo nasledstva. V svoji generaciji cesarske družine je namreč Hisahito edini moški naslednik, poleg njega je v cesarski družini še šest neporočenih žensk, ki se morajo odreči svojemu statusu, če poročijo z moškim, ki ni plemiškega rodu.


Najbolj brano