V vesolje poletelo plovilo, ki naj bi spremenilo začrtano pot asteroida

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek po lokalnem času iz Kalifornije izstrelila vesoljsko plovilo, ki ga bodo usmerili neposredno v asteroid, da bi spremenil njegovo predvideno pot. Gre za prvo tovrstno misijo, namenjeno preizkusu tehnologije, ki bi lahko nekega dne preprečila za Zemljo ogrožajoče trčenje.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je izstrelila vesoljsko plovilo, ki 
ga bodo usmerili  v asteroid, da bi spremenil njegovo predvideno 
pot.  Foto: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gr
Ameriška vesoljska agencija Nasa je izstrelila vesoljsko plovilo, ki ga bodo usmerili v asteroid, da bi spremenil njegovo predvideno pot.  Foto: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gr

WASHINGTON > Plovilo je s pomočjo rakete Falcon 9 podjetja SpaceX v vesolje poletelo nekaj po 22. uri v torek. Asteroid Dimorphos naj bi zadelo oktobra naslednjo leto.

Cilj je nekoliko spremeniti predvideno pot asteroida, širokega približno 160 metrov, ki kroži okrog veliko večjega asteroida, poimenovanega Didymos. Par skupaj kroži okrog Sonca.

"Poskušamo ugotoviti, kako odvrniti grožnjo," je glede prvega tovrstnega projekta, vrednega 330 milijonov ameriških dolarjev, povedal Nasin znanstvenik Thomas Zuburchen.

Asteroid, proti kateremu je poletelo plovilo, sicer ne predstavlja grožnje našemu planetu, spada pa v skupino tako imenovanih Zemlji bližnjih predmetov. Naso izmed teh zanimajo zlasti večji od 140 metrov, ki bi lahko uničili celotna mesta z energijo, večkrat večjo od povprečne jedrske bombe.

Trenutno obstaja 10.000 takih asteroidov, a pri nobenem ne obstaja večja možnost, da bi v naslednjih 100 letih zadel Zemljo. Znanstveniki menijo, da obstaja še vsaj 15.000 takih predmetov, ki še niso bili odkriti.


Najbolj brano