V Ugandi s prodajnih polic umaknili pijačo, ki povzroča erekcijo

V Ugandi so s prodajnih polic umaknili energijsko pijačo, ki jo izdelujejo v Zambiji, ker naj bi povzročala več stranskih učinkov, med drugim večurno neprekinjeno erekcijo.

V Ugandi so s prodajnih polic umaknili energijsko pijačo, ki jo 
izdelujejo v Zambiji, ker naj bi povzročala več stranskih učinkov, 
med drugim večurno neprekinjeno erekcijo. Foto: Vir: Lusaka Times
V Ugandi so s prodajnih polic umaknili energijsko pijačo, ki jo izdelujejo v Zambiji, ker naj bi povzročala več stranskih učinkov, med drugim večurno neprekinjeno erekcijo. Foto: Vir: Lusaka Times

KAMPALA > Nacionalni urad za standardizacijo v Ugandi je opozoril, da so pijačo z imenom Naravna moč SX (Natural Power SX) testirali po vložitvi pritožbe in ugotovili, da vsebuje viagro, zdravilo za erektilno disfunkcijo.

"Moški, ki se je pritožil, je imel neprekinjeno erekcijo in druge zaplete," je dejal tiskovni predstavnik urada Godwin Mbonye Muhwezi. "Izdelek umikamo s trgovskih polic," je dodal.

"Pritožnik je poročal o skoraj šesturni erekciji, pospešenem bitju srca in prekomernemu potenju, to pa so klasični simptomi prekomernega odmerka sildenafilijevega citrata," je dodal.

Farmacevtsko združenje Zambije (PSZ) je v izjavi, objavljeni v soboto v časniku Lusaka Times, opozorilo, da pijača vsebuje aktivno sestavino viagre, sildenafilijev citrat. To predstavlja nevarnost za potrošnike, saj ni načina, da bi z zaužitjem pijače nadzorovali količino vnosa te sestavine.

Proizvajalec pijače Revin Zambia Limited je sprva vztrajal, da gre za energijsko pijačo "visoke kakovosti", direktor podjetja Vikas Kapoor pa je zatrdil, da v pijači ni nobenih škodljivih sestavin.

Danes so se vendarle odločili za ustavitev proizvodnje, uvedli so tudi notranjo preiskavo. "Dovolili smo vladi oz. njenim agencijam, da tudi sami izvedejo preiskavo, vendar kolikor vemo, pijača ne vsebuje nobenega zdravila," je povedal Kapoor.


Najbolj brano