V novozelandski vasi nameravajo prepovedati mačke

V majhni vasi na Novi Zelandiji nameravajo prepovedati mačke. Razlog? Vsako leto pokončajo veliko ptic in ogroženih vrst živali. Domačini so zaradi napovedi že izrazili nezadovoljstvo.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

NOVA ZELANDIJA > Po predlogu vladnega urada bodo morali v vasi Omauis lastniki mačke registrirati pri lokalnih oblasteh, jih čipirati in sterilizirati. Ko bo mačka umrla, pa oblasti lastnikom ne bodo dovolile, da domov pripeljejo novo, poroča BBC.

Strokovnjak za ptice Peter Marra, ki je napisal več del na temo mačk, ki ogrožajo druge živalske vrste, je za BBC povedal, da ne nasprotuje mačkam, a meni, da jim ne bi smeli dovoliti, da tavajo naokoli in lovijo druge živali. “Psom nikoli ne bi dovoliti česa takega. Čas je, da začnemo obravnavati mačke tako kot pse,” meni.

To, da povečana populacija mačk vpliva na globalni ekosistem, predvsem na zmanjšanje populacije ptic, strokovnjaki izpostavljajo že dlje časa. Po trditvah Marre je kar 63 ogroženih vrst živali povezanih z velikim porastom mačje populacije.

V vasi Omaui, kjer nameravajo prepoved mačk uveljaviti oktobra, so po poročanju lokalnih medijev šokirani. Prebivalka vasi Nico Jarvis je za časnik Otago Daily Times povedala, da ji njene tri mačke pomagajo zoperstaviti se glodalcem, napovedano prepoved pa je primerjala s policijsko državo. Pravi, da bi večina skupnosti podprla njeno peticijo proti uvedbi prepovedi mačk. Ljubitelji mačk izpostavljajo, da tudi strupi, avtomobili in ljudje lokalnim vrstam povzročajo škodo.


Najbolj brano