V Franciji ptičja gripa ogroža oskrbo s kulinarično specialiteto

V Franciji se ptičja gripa širi tudi na farmah gosi, namenjenih pridobivanju znane kulinarične specialitete, pridobljene iz gosjih jeter. Oblasti razmišljajo o odreditvi zakola dodatnih 400.000 gosi, potem ko so jih že zaklali približno 200.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

PARIZ > V Franciji se z izbruhom ptičje gripe soočajo predvsem na jugozahodu države, oblastem pa ga kljub številnim ukrepom ne uspe zajeziti. Doslej so odkrili približno sto žarišč, od tega večino v departmaju Landes.

Ta velja za središče proizvodnje slavne jedi foie gras, iz jeter mladih gosi pridobljene delikatese, ki velja za eno spornejših specialitet zahodnega sveta. Do nje namreč pridejo s prisilnim pitanjem gosi.

Kot je za AFP opozorila vodja združenja proizvajalcev foie gras Marie-Pierre Pe, je virus močnejši od rejcev, ki ga nikakor ne uspejo zajeziti. Oblastem tako ne ostane drugega, kot da odredijo dodaten zakol gosi.

Aviarna influenca, znana kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Prenaša se s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. Ni pa podtip H5N8 nevaren za ljudi.

Tri primere ptičje gripe so v zadnjem obdobju potrdili tudi v Sloveniji.


Najbolj brano