V etnografskem muzeju zbrali že več kot 450 šal o koronavirusu

Šale nam lahko v času epidemije pomagajo pri premagovanju negotovosti, strahu in tesnobe. V Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so se odločili za dokumentacijo šal o koronavirusu, so jih doslej zbrali že več kot 450. Zbrane šale bodo v prihodnje najverjetneje predstavili tudi na razstavi, kjer bodo tudi strokovno ovrednotene.

Za najbolj duhovito je bila izbrana tudi šala, ki se nanaša na šolo 
na daljavo: "Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na 
mesec." Fotografija je simbolična.
Za najbolj duhovito je bila izbrana tudi šala, ki se nanaša na šolo na daljavo: "Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec." Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Med drugim se šale nanašajo na izolacijo, delo od doma, odnose med spoloma, nekaj pa jih vsebuje tudi črni humor. V izbor najboljših se je uvrstila šala, ki se nanaša na omejevanje gibanja: "Me mlajša sestra vpraša, če se greva Monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja izven občine."

“Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec”

Za najbolj duhovito je bila izbrana tudi šala, ki se nanaša na šolo na daljavo: "Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 evrov na mesec."

V muzeju so z odzivom na pobudo zbiranja šal zadovoljni. Šale, ki jih prejmejo, so večinoma v slovenskem jeziku, nekaj pa jih je tudi v hrvaščini, srbščini in angleščini. "Slovenci smo pri tem kar inovativni, saj se takoj odzivamo na aktualno tematiko, seveda pa gre tudi za prevode vicev iz drugih jezikov," je pojasnil Miha Špiček iz muzeja.

Ljudje šale pošiljajo prek elektronskega naslova vici.SEMuzej@gmail.com in različnih družbenih omrežij. Večina prejetih sicer že kroži po spletu, nekaj pa je tudi avtorskih. Špiček pravi, da je število prejetih šal odvisno od dneva, številke pa se gibljejo od deset na dan do sto in še več.

Trudijo se, da so "politično korektni, etični in da ne žalijo čustev posameznikov”

Odločitev, katere šale bodo objavljene in katere ne, sprejema uredniški odbor petih delavcev muzeja. "Mejo med neokusno in še sprejemljivo šalo je težko določiti, kot je težko reči, kaj je smešno in kaj ni. Lahko je en vic smešen sto ljudem, enemu pa ne in prizadene njegova čustva," pojasnjuje Špiček. V tem še posebej občutljivem času se zato trudijo, da so "politično korektni, etični in da ne žalijo čustev posameznikov". Odbor glasuje tudi o petih najboljših šalah dneva.

Ob koncu zdravstvene krize bodo zbrane šale objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa predstavljale ujeto posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Razmišljajo tudi o razstavi, na kateri bodo šale strokovno ovrednotili in ustrezno umestili. Poleg tega bo zbrano gradivo postalo tudi del zbirke kustodiata za duhovno kulturo.

Zbrane šale so dostopne na strani muzeja www.etno-muzej.si/sl/novice/povabilo-k-zbiranju-vicev-ali-koronski-humor.


Najbolj brano