V Dubaj bosta ponesla pridih kraško-sredozemske Slovenije

“Ne morem opisati, kako vesela sem za to novo izkušnjo,” je presrečna 26-letna pevka iz Lož pri Vipavi Tjaša Fajdiga. Skupaj z mladim producentom iz Štanjela, 21-letnim Lenartom Kobalom, bosta namreč s plesno-pevskimi nastopi, obogatenimi z zvočnimi in dišavnimi učinki, zastopala mediteranske in kraške barve Slovenije na festivalu Expo 2020 v Dubaju.

Tjaša Fajdiga v svojem najljubšem - plesno-pevskem elementu. Foto: Sandi Fišer
Tjaša Fajdiga v svojem najljubšem - plesno-pevskem elementu. Foto: Sandi Fišer

PRIMORSKA, DUBAJ Tjašo Fajdiga je slovensko občinstvo spoznalo leta 2018, ko je sodelovala v televizijskem šovu Slovenija ima talent, kjer se je prebila do finalne oddaje in navdušila s pevsko-plesnim nastopom. Bralcem Primorskih novic pa smo jo predstavili kot prvo Slovenko, ki je bila sprejeta na magistrski program muzikala na londonski Kraljevi akademiji za glasbo in ga tudi uspešno zaključila.

Tjaša Fajdiga (foto: osebni arhiv Tjaše Fajdiga)

V šovu Slovenija ima talent je spoznala še enega talentiranega Primorca, mladega producenta Lenarta Kobala iz Štanjela, ki je pripravljal promocijske video posnetke iz zaodrja oddaje.

Na njegovo pobudo sta se lani prek njegove produkcijske hiše Kobal Production uspešno prijavila na razpis Slovenske turistične organizacije, ki jima je zaupala pomembno nalogo. Med 9. in 16. februarjem bosta na festivalu Expo 2020 v Dubaju z nizom posebnih plesno-pevskih nastopov zastopala kraško in mediteransko Slovenijo.

Lenart Kobal

Zvenelo in dišalo bo po primorsko

“Gre za kar 35 pevsko-plesnih 30-minutnih nastopov v kombinaciji z video in audio predstavitvijo mediteranskih in kraških biserov. Na odru se bo zgodil dialog med že posnetim video in avdio materialom, predvajanim skozi prostorski zvok, ter pevskimi, recitacijskimi in plesnimi točkami v živo ter zvočnimi in dišavnimi učinki. To bo 30-minutno doživetje vseh čutov,” projekt opiše Tjaša. Na noge ga postavljata s pomočjo še treh mladih ustvarjalcev. Za zvočno produkcijo skrbi Tjašin producent Domen Gracej, za koreografijo in staging pa Tjaša Žibert, ki z Vipavko sodeluje pri cabaret predstavi, ki jo uprizarjata v ljubljanskem klubu Nebo. Tehnično brezhibnost nastopov pa bo zagotovil Matic Mikuž.

Priprave so že v polnem teku, saj bo ekipa morala v enem tednu uprizoriti kar 35 polurnih predstav. Vsak dan se jih bo zvrstilo pet, začenši z 11. uro dopoldan. “Ne bo sicer šlo za 30 minut konstantnega plesa in petja, temveč bodo posamezne točke. Potovanje po kraški in mediteranski Sloveniji bodo pričarali video posnetki z glasom pripovedovalca in zvočnimi učinki burje, morja, ptic ... Vmes pa bo pet nastopov v živo - dve plesno-pevski točki, ena plesno-igralska, ena recitacija z gibom in ena samo plesna točka. Prostor pa bo preplavljen tudi z raznimi dišavami, značilnimi za naše kraje, predvsem z aromo sivke,” opiše Tjaša Fajdiga.

Priprava nastopov bo za ekipo poseben izziv, saj jim bo za to na voljo le nočni čas, prizorišče je namreč podnevi zasedeno. “Bomo pač odspali kakšno uro manj,” se nasmehne Vipavka.

Cabaret je njena strast

Odkar se je vrnila iz Londona, ima polne roke dela in polno malho različnih izkušenj. Veliko ji je pomenila radijska izkušnja na radiu Robin, kjer je dobila vpogled v radijsko vodenje. Za seboj ima tudi kopico nastopov, v največje zadoščenje so ji cabaret šovi, kjer lahko zares pokaže, kaj vse zmore in zna. “Živim na svojem, imam fanta, svojo glasbeno šolo, nenehno dobivam povpraševanja za nastope. Po vrnitvi iz Londona sicer ni šlo vse gladko, morala sem se zelo potruditi, da sem prišla do dela, a zdaj sem zelo zadovoljna. Ne vem, če bi lahko bila bolj hvaležna za vse, kar se mi dogaja,” sklene Tjaša.


Najbolj brano