V Afriki umirajo več tisoč let stari kruhovci

V zadnjih 12 letih se je delno ali v celoti posušilo devet od 13 najstarejših kruhovcev v Afriki, starih tudi po več tisoč let, je ugotovila skupina znanstvenikov iz Južne Afrike, ZDA in Romunije. Domnevajo, da so za umiranje dreves krive podnebne spremembe, vendar tega še niso potrdili.

Baobab Foto: pixabay.com
Baobab Foto: pixabay.com

AFRIKA > "Neverjetno je, da v času našega življenja umira toliko več tisoč let starih dreves," je povedal soavtor študije Adrian Patrut z romunske univerze Babes-Bolyai. "V drugi polovici 19. stoletja so se veliki kruhovci na jugu Afrike začeli sušiti, v zadnjih 10 do 15 letih se je ta pojav zaradi visokih temperatur in suše močno razširil," je dodal.

Drevesa, stara med 1100 in 2500 leti, z ogromnimi debli in vejami, ki spominjajo na korenine, so zaščitni znak savan. Opaziti jih je mogoče z razdalje več kilometrov.

Med devetimi drevesi, ki so se deloma ali povsem posušila, so tudi trije znameniti orjaki. To so najstarejši kruhovec Panke v Zimbabveju, ki je star 2450 let, eden najdebelejših na svetu Platland v Južni Afriki z več deset metrov velikim premerom debla ter Chapman, v katerega je slavni raziskovalec David Livingstone vrezal svoje začetnice.

Raziskovalci domnevajo, da je umiranje znamenitih kruhovcev vsaj deloma povezano z velikimi spremembami podnebnih razmer, ki vplivajo predvsem na jug Afrike. Te domneve morajo sicer še potrditi.


Najbolj brano