Umrl najstarejši moški na svetu

V starosti 114 let je v četrtek umrl najstarejši moški in drugi najstarejši človek na svetu Walter Breuning iz ZDA. Umrl je naravne smrti v bolnišnici v zvezni državi Montana, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V bolnišnico so ga iz doma za starejše občane, kjer je živel od leta 1980, iz zdravstvenih razlogov premestili v začetku aprila.

V starosti 114 let je v četrtek umrl najstarejši moški in drugi najstarejši človek na svetu Walter Breuning iz ZDA. Foto: Puckett/Ap
V starosti 114 let je v četrtek umrl najstarejši moški in drugi najstarejši človek na svetu Walter Breuning iz ZDA. Foto: Puckett/Ap

WASHINGTON>Walter Breuning je bil 26 dni mlajši od Besse Cooper, po podatkih raziskovalne skupine gerontologov iz Los Angelesa najstarejše osebe na svetu.

Rodil se je 21. septembra 1896 v revni družini iz Minnesote. Pri šestnajstih je dobil službo kot železničar v Minnesoti pri podjetju Velike severne železnice. Dve leti kasneje se je preselil v Montano, a je železničarskemu poklicu ostal zvest nadaljnjih 50 let.

Poročil se je s sodelavko Agnes Twokey, po njeni smrti leta 1957 se ni ponovno poročil. Otrok par ni imel.

Matildo dočakal v domu za ostarele

Starost je Breuning preživel v domu za starejše občane Rainbow. Večino časa je preživljal sede v fotelju pred pisarno upravnika doma, poleg njegovega mesta pa je na steni visel uokvirjen certifikat iz Guinnessove knjige rekordov, ki ga je razglašal za najstarejšega moškega na svetu.

Edino zdravilo - aspirin

V lanskem intervjuju z novinarji AP je Breuning svojo visoko starost pripisal zmernosti v prehrani, trdemu delu in pripravljenosti na soočenje s spremembami, tudi s smrtjo. Sam vse do smrti ni užival nobenih zdravil razen aspirina, zdravnika pa je obiskoval le dvakrat letno, ko je imel redne zdravniške preglede.

“Vsi bomo umrli. Nekateri se smrti bojijo. Nikoli se ne bojte smrti. Rodili smo se, da bi umrli,” je dejal.

STA


Najbolj brano