Udobje je še vedno na prvem mestu

Veliki športno-terenski Citroen je bil pred nekaj meseci deležen bolj stilske prenove, medtem ko je pogonska tehnika ostala nedotaknjena. Vnovič sem preskušal, kako se v praksi obnese priključni hibrid.Po štirih letih so Citroenovega športnega terenca Francozi nekoliko osvežili in ga vnovič postavili 
pred kupce. Foto: Peter Pirkovič
Po štirih letih so Citroenovega športnega terenca Francozi nekoliko osvežili in ga vnovič postavili pred kupce. Foto: Peter Pirkovič

Znana oblikovna osnova ostaja, a so mu oblikovalci uspeli narisati zelo všečne linije sprednjega dela. Na tem delu so se poslovile dvojne luči, ki jih zdaj nadomeščajo novo oblikovani žarometi z novim LED dnevnim podpisom, nova je tudi maska z novo integriranim logotipom, oblikovno spremenjen odbijač prinaša še nekaj kroma, medtem ko airbumpi ob strani ostajajo, na zadku pa je edina prava sprememba grafika LED luči. Kar se tiče celostne podobe avtomobila, velja izbrati novo modro eclipse barvo (dodatno 600 evrov) in 19-palčna črna platišča (400 evrov). Potniška kabina z vidika prostornosti, udobja in funkcionalnosti nikakor ne razočara. Sprednja usnjena sedeža z oznako advanced comfort imata za boljše počutje voznika in sopotnika vgrajeno dodatno mehkejšo centimeter in pol debelejšo zgornjo plast, hkrati pa sta ta dva opremljena še s funkcijo ogrevanja in masaže. Voznikov sedež je tudi električno nastavljiv s spominsko funkcijo, kar pa ne velja za sovoznikovega. V drugi sedežni vrsti so postavljeni trije sedeži enakih dimenzij, ki se vzdolžno lahko pomikajo za 15 centimetrov in tako omogočijo nekoliko večji prostor v zadnjem delu avtomobila (dodatnih 140 litrov) ali več prostora za kolena. Prtljažnik je zaradi vgrajenih baterij malenkost manjši (460 litrov), a spet ne tako zelo, da ne bi vanj mogli naložiti vso prtljago za družinsko potovanje na morje. Pod predelno polico so Citroenovci dodatno uredili še nekaj odlagalnih mest, na primer za polnilne kable. Voznikovo delovno okolje se je v primerjavi s predhodnikom v nekaterih delih nekoliko spremenilo. Osrednji 10-palčni zaslon na dotik je postavljen na vrh sredinskega grebena. Čeprav vsebina (še) ni prevedena v slovenski jezik, je prek njega mogoče upravljati številne sisteme, spreminjati določene nastavitve in kar bo za uporabnika najbolj zanimivo, spremljati pretok delovanja hibridnega pogona in z njim povezane informacije o porabi goriva oziroma elektrike. Prehod med meniji bi lahko bil hitrejši, grafika malenkost bolj v koraku s časom, predvsem pa grajam slabo resolucijsko sliko s kamere na zadku. Omeniti velja še to, da je klasične merilnike s prenovo zamenjal 12,3-palčni zaslon, da so določen del gumbov nadomestila stikala na dotik in da klasične prestavne ročice ni več, saj so jo zamenjali s selektorjem prestav.

Nizka poraba

Edini del, ki se pri prenovi ni spreminjal, je pogonski sklop. C5 aircross je še vedno na voljo z dizelskim, bencinskim in hibridnim pogonom. Tega smo imeli vnovič priložnost preizkusiti. Gre za tip pogona v sestavi 132-kilovatnega 1,6-litrskega turbo bencinskega motorja in 81-kilovatnega električnega motorja, katerega skupna sistemska moč znaša spodobnih 165 kilovatov moči. Dobra plat priključnega hibrida je ta, da se nekje med 35 in 40 kilometri lahko peljemo povsem v tišini, na električni pogon. To pomeni, da sem tista vsakodnevna opravila (vrtec, trgovina ipd…) prevozil izključno na električni pogon. Popolnoma prazno 13,2 kWh baterijo sem na domači vtičnici napolnil v dobrih osmih urah, če bi tega priklopil na hitrejše polnilnice oziroma na domačo polnilno postajo (vgrajen je imel 7,4 kW polnilnik), bi bil čas polnjenja občutno hitrejši. Nekaj več kot tri ure.

Tehnični podatki

Dimenzije: (D/Š/V): 4.500 mm x 1.860 x 1.689 mm

Motor: 1,6-litrski bencinski motor s 110 kW + elektromotor

Doseg z elektriko: 55 km

Gume: 225/55/R18

Prtljažnik: 460 - 1510 l

Posoda za gorivo: 43 litrov

Cena: 48.500 evrov (z dodatno opremo 52.120 evrov)

Pritisk na gumb engine start/stop še ne pomeni zagon bencinskega štirivaljnika, pač pa zgolj aktiviranje električnega motorja. Namreč, tovarniško je določeno, da je v štartu uporabniku na voljo najprej električni način vožnje. Ta bo aktiven vse do 135 km/h, oziroma dokler voznik ne preklopi v kombiniran hibridni ali celo v športni način delovanja. V kolikor je zaloge energije v litij-ionskih baterijah dovolj, je C5 aircross precej živahen, ko gre za pospeševanja. Avtocesta mu zelo hitro sprazni zmogljivosti, medtem ko je vožnja po običajnih cestah bolj prizanesljiva do porabe energije, hkrati pa je baterijo možno polniti tudi med vožnjo, z uporabo programa vožnje B ali brake (rekuperacija).

Najdražji v ponudbi

Povprečna poraba ob umirjeni vožnji ne zleze prek 5,5 litra oziroma je ta za vsaj dva litra višja, ko 1745 kilogramov težkega Citroena poganja le bencinski motor. Zaradi serijsko vgrajenega dovršenega vzmetenja, ki se od običajnega razlikuje po tem, da ima ta dodatno vgrajeno še dva dodatna dva hidravlična omejevalnika, enega za raztezanje in drugega za kompresijo, je vožnja pregovorno francosko udobna, mehka in nadvse uživaška. Pri nekoliko hitrejši vožnji je opazen pojav nagibanja karoserije v ovinkih, zato bi si v tem delu želel za odtenek bolj natančen volanski mehanizem.

Dobra plat priključnega hibrida je ta, da se nekje med 35 in 40 kilometri lahko peljemo povsem v tišini, na električni pogon.

Citroen C5 aircross z oznako hybrid je na ceniku najdražji, a hkrati to pomeni tudi bogat nabor serijske opreme. Pri tem velja izpostaviti, da ima ta vgrajene vse najaktualnejše varnostne asistence in med drugim možnost komunikacije z avtomobilom preko posebne aplikacije za pametne telefone. S pomočjo te je možno preverjati lokacijo vozila, dostopati do informacij, ki se nanašajo na stanje napolnjenosti baterije, trajanje polnjenja in preostali doseg vozila, možno je na daljavo aktivirati klima napravo ali časovno zamakniti polnjenje baterije. Takšen Citroen v osnovi stane 48.500 evrov, z nekaj dodatne opreme pa se končna cena poviša na 52 tisočakov.


Najbolj brano