Tudi Paul Simon v klubu 80-letnikov

Ameriški glasbenik, ki je zaslovel v 60. letih minulega stoletja, ko je s prijateljem iz otroštva Artom Garfunklom nanizal uspešnice, kot so Mrs. Robinson, The Sound of Silence in The Boxer, je včraj dopolnil okroglih 80 let. Uspešen je bil tudi na poznejši samostojni poti, za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med njimi tudi 12 grammyjev.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Arta Garfunkla je spoznal pri 11 letih. Postala sta ena najuspešnejših glasbenikov 60. let in simbol kontrakulturnega gibanja ob skupinah, kot sta bili The Beatles in The Beach Boys. Pozneje sta se večkrat razšla, uradno leta 1970.

Njun zadnji album Bridge over Troubled Water, ki je izšel tega leta, je bil tudi njun najuspešnejši in je postal eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Po razpadu sta kljub sporom še nekajkrat priložnostno igrala skupaj.

Simon je bil uspešen tudi v solo karieri. Velja omeniti vsaj uspešnice Me and Julio Down by the Schoolyard, 50 Ways to Lose Your Lover in You Can Call me Al. Izdal je 14 albumov, nazadnje leta 2018 In the Blue Light. Tega leta je tudi napovedal, da se odpoveduje turnejam.

Njegova glasba ni bila le odsev časa, v katerem je nastajala, vplivala je tudi na razvoj ameriške in svetovne glasbe ter na družbo. Zelo odmeven je bil njegov družbenokritični muzikal The Capeman o morilcu portoriških korenin Salvadorju Agronu.

Letos se je pridružil vrsti zvezdnikov, kot so Bob Dylan, Neil Young in Carole Bayer Sager, in prodal svoj celotni opus glasbeni založbi Sony Music Publishing.


Najbolj brano