Trump napovedal ustanovitev novega družbenega omrežja

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo napovedal načrte za ustanovitev novega družbenega omrežja, poimenovanega TRUTH Social. Ta naj bi bil v lasti Trumpove medijske in tehnološke skupine (TMTG), prihodnji mesec pa naj bi začel delovati za povabljene goste.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je  napovedal načrte za 
ustanovitev novega družbenega omrežja, poimenovanega TRUTH 
Social.  Foto: pixabay.com
Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je napovedal načrte za ustanovitev novega družbenega omrežja, poimenovanega TRUTH Social.  Foto: pixabay.com

WASHINGTON > Omrežje TRUTH Social je že na voljo za prednaročilo v Applovi trgovini App Store, je v izjavi sporočila skupina TMTG. V izjavi so navedene tudi izjave Donalda Trumpa, ki je sporočil, da je novo omrežje ustvaril, da bi se postavil po robu tako imenovani veliki tehnologiji.

Trumpu, ki je med svojim predsedovanjem še posebej uporabljal twitter, sta tako to družbeno omrežje kot Facebook po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja letos zaradi nevarnosti spodbujanja k nasilju zaprla račune.

Že pred tem je večkrat trdil, da ga družbena omrežja po krivem cenzurirajo. "Živimo v svetu, kjer so talibani zelo prisotni na twitterju, toda vaš najljubši ameriški predsednik je bil utišan. To je nesprejemljivo," je v izjavi navedel Trump.

Facebook je Trumpov račun 7. januarja najprej prepovedal za nedoločen čas, pozneje pa je prepoved skrajšal na dve leti. Kmalu je sledil Twitter, ki je zaradi "tveganja za nadaljnje spodbujanje nasilja" trajno blokiral Trumpov račun, ki je imel v tem času 88 milijonov sledilcev.

Trump medtem še vedno prireja javne dogodke, vključno s shodi. Pojavljajo se ugibanja, da bo oznanil predsedniško kandidaturo za leto 2024.

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli ameriški kongres ter prekinili sejo, na kateri bi morali razglasiti zmago demokratskega kandidata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. Umrlo je pet ljudi, med njimi policist. Komisija predstavniškega doma ameriškega kongresa naj bi raziskala ozadje napada.


Najbolj brano