Tretja generacija izdelana v partnerskem sodelovanju

Vse težje razmere na avtomobilskem področju so v zadnjih letih povod, da se največji tekmeci med seboj povezujejo. Tourneo connect je tako sad skupnega sodelovanja dveh avtomobilskih velikanov, ki je zdaj zapeljal na slovenske ceste.

Slovenski zastopnik z vozili Ford je iz nemške tovarne prejel prve primerke tournea connect, ki je nastal s tesnim 
sodelovanjem nemškega Volkswagna. V letu 2023 načrtujejo, da bi na naše ceste poslali približno sto vozil. Foto: Peter Pirkovič
Slovenski zastopnik z vozili Ford je iz nemške tovarne prejel prve primerke tournea connect, ki je nastal s tesnim sodelovanjem nemškega Volkswagna. V letu 2023 načrtujejo, da bi na naše ceste poslali približno sto vozil. Foto: Peter Pirkovič

Pri Fordu zelo odkrito govorijo o povezovanju z nemškim velikanom. To povezovanje je pred nekaj meseci obrodilo sadove pri novi generaciji poltovornjakov rangerja in amaroka. V tem primeru so levji delež razvoja poltovornjaka prispevali mojstri pri Fordu, istočasno pa se je v Volkswagnovih delavnicah razvijala nova generacija caddyja in tournea connect, ki je zdaj z malce časovnega zamika zapeljal pred slovenske kupce. Če pogledamo poslovni vidik sodelovanja, sta oba partnerja nekaj pridobila. V prvi vrsti so se za oba močno znižali razvojni in proizvodni stroški. Fordovci so na področju gospodarskih vozil v Evropi v vrhu prodajnih lestvic in nadaljevanje zgodbe s tourneom connect je bila logična poteza. Tudi zaradi dejstva, ker ta avto predstavlja zelo dobro alternativo segmentu enoprostorcev, ki jih je čedalje manj. Ford bo denimo kmalu s cenikov črtal še s-maxa in galaxyja.

Zgolj v potniški verziji

Torej, potniški tourneo connect z oblikovno spremembo na sprednjem delu je nastal na skupni oziroma Volkswagnovi platformi, kar pomeni, da je ta avto na voljo v dveh dolžinah. Z oznako L1 v dolžino meri 4,5 metra, z oznako L2 pa 4,85 metra. V obeh izvedbah si kupec lahko omisli dodatna dva sedeža v tretji sedežni vrsti, ki ju je možno popolnoma odstraniti, kot tudi tiste v drugi sedežni vrsti. V tem primeru nastane zelo konkreten tovorni volumen in ravno dno do sprednjih sedežev, ki ga uporabnik še dodatno lahko poveča s preklopom naslona sovoznikovega sedeža. Tako je možno v njem prevažati stvari, ki v dolžino merijo kar tri metre (kartoni s pohištvom, leseni izdelki ali športni rekviziti). Ko omenjam tovor, velja izpostaviti podatek, da bo tovorna oziroma furgonska različica (transit connect) v stari različici kupcem na voljo še do leta 2024. Voznikovo delovno okolje je pravzaprav na las podobno nemškemu bratu. Digitalizacija merilnikov je serijsko na voljo pri najdražjem paketu opreme sport, pri drugih dveh pa kot dodatna oprema, osrednji zaslon z znanim multimedijskim vmesnikom lahko v diagonalo meri 21 ali 25,4 centimetra, opazno pa je manjše število gumbov, ki jih nadomeščajo drsna stikala. Za udobno sedenje svoje prispevajo doplačljivi ergonomski sedeži s podaljšanim sedalnim delom in štirismerno električno nastavitvijo ledvenega dela, ki imajo certifikat nemške neodvisne organizacije Aktion Gesunder Rücken (AGR).

Za leto 2024 napovedujejo še prihod priključnega hibrida.

Dizelski in bencinski pogon, elektrika kasneje

Bistvena novost potniškega tournea connect je, da ima ta v novi generaciji na voljo tudi štirikolesni pogon. Gre za uveljavljen sistem, kjer Haldexova sklopka glede na oprijem gum na cesti razporeja navor med sprednjim in zadnjim parom koles. Ta možnost bo na voljo le v kombinaciji z dvolitrskim dizelskim motorjem z 90 kilovati moči in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko bo sedemstopenjska avtomatika vezana le na dizelsko kombinacijo s sprednjim pogonom. V ponudbi motorjev je še 1,5-litrski turbo bencinski motor s 84 kilovati in sistemom za deaktivacijo dveh valjev, ki je trenutno povezan le z ročnim menjalnikom, a bo čez čas tega možno kombinirati tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom. Za leto 2024 napovedujejo še prihod priključnega hibrida.

Izpostaviti velja, da Fordovci kupcem ob predaji prilagajo dokument o petletnem jamstvu brez omejitve kilometrov in da servisni interval podaljšujejo na 30.000 prevoženih kilometrov oziroma vsaki dve leti. Kar nastopi prej. Tourneo connect je pri Fordovih trgovcih naprodaj v treh paketih opreme, medtem ko se osnovna in hkrati najcenejša izvedba ponudbi pridružuje šele tekom prihodnjega leta. Zato je začetna cena zanj zdaj s popustom postavljena na 29 tisočakov, medtem ko bo za štirikolesno gnano verzijo (zgolj v podaljšani L2 verziji) treba odšteti še dobrih pet tisočakov več.


Najbolj brano