Tik pred poletjem bo zapeljal tudi na naše ceste

Po štirih letih se je francoski proizvajalec odločil rahlo prenoviti prodajno najuspešnejši model v svoji ponudbi. Mali C3, bolj kot oblikovno osvežitev, prinaša za uporabnika precej več uporabne vsebine.

Lansko leto se je za C3 v Sloveniji odločil tisoč in en kupec. 
Večinoma  so izbirali bencinske motorje. Foto: Citroen
Lansko leto se je za C3 v Sloveniji odločil tisoč in en kupec. Večinoma so izbirali bencinske motorje. Foto: Citroen

Skladno z ostalimi prenovami znotraj koncerna PSA, je tudi Citroen rahlo prenovil model C3, ki ga je v aktualni podobi v Evropi izbralo več kot 750.000 kupcev. Ne gre za korenito oblikovno prenovo, ampak bolj za lepotne popravke v obliki novih odbijačev, maske, nova so 17-palčna platišča, še vedno za doplačilo obstajajo airbumpi, hkrati pa so konkretno obogatili barvno paleto in število personaliziranih kombinacij. Če jih je prej bilo le 36, jih je zdaj v ponudbi kar 97.

V notranjosti največjo spremembo predstavljajo novi udobni sedeži, vključno z naslonom za roko, ki so sicer na voljo v modelu C4 cactus, vgrajeni so novi kakovostnejši materiali, osrednji zaslon na dotik zdaj meri sedem palcev, pod streho nove multimedije pa so na voljo še glasovno upravljanje, zrcaljenje telefona na osrednji zaslon, apple car play in android auto.

Omembe vredno je tudi dejstvo, da je C3 tudi z vidika aktivne varnosti napredoval. Opremljen je lahko s pomočjo pri čelnem parkiranju, s katero se je število njegovih sistemov za pomoč pri vožnji povečalo na dvanajst. Nekateri, kot sta na primer prostoročni dostop in zagon ali sistem za speljevanje v klanec skrbijo za udobje, drugi pa zagotavljajo varnost, kot na primer sistem za samodejno zaviranje v sili, prepoznavanje prometnih znakov ali samodejni preklop dolgega snopa luči.

Pri motorizaciji ni bistvene spremembe. Še vedno največji poudarek namenjajo 1,2-litrskemu bencinskemu puretech motorju s 60 in 81 kilovati, v ponudbi pa bo tudi 1,5-litrski HDi s 74 kilovati moči. Poleg ročnega pet ali šeststopenjskega ročnega menjalnika bo na voljo tudi šeststopenjska avtomatika. Iz družbe C-Import, ki pri nas zastopa znamko Citroen, sporočajo, da bodo prvi primerki prenovljenega C3 na voljo v začetku poletja.


Najbolj brano