Švicarje med pandemijo zaposluje tudi vprašanje druženja ob fondiju

Švicarje v času, ko se tako kot ostali po Evropi spopadajo z velikim porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, zaposluje tudi vprašanje, ali je varno druženje ob sirovem fondiju, eni od njihovih tradicionalnih jedi, ki jo pripravljajo v posebni posodi nad gorilnikom.

Švicarje v času, ko se tako kot ostali po Evropi spopadajo z velikim 
porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, zaposluje 
tudi vprašanje, ali je varno druženje ob sirovem fondiju. (Foto vir: 
pixabay.com)
Švicarje v času, ko se tako kot ostali po Evropi spopadajo z velikim porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, zaposluje tudi vprašanje, ali je varno druženje ob sirovem fondiju. (Foto vir: pixabay.com) 

ŽENEVA > V sirov fondi nato pomakajo kose kruha, nabodene na posebne dolge vilice, prijatelji ali družinski člani pa si pri tem delijo skupno posodo s topljenim sirom. Na družbenih omrežjih so se pojavili že številni nasveti za fondi v koronskih časih.

Eden od njih se glasi: Jejte fondi z ribiško palico, da bi tako spoštovali priporočeno medsebojno razdaljo. Nekoliko realnejši nasvet ponuja nekdo drug, ki svetuje stalno uporabo dveh vilic in noža na posameznika.

"Vsak gost ima doje vilic in nož. Ene vilice so za pomakanje v fondi, nož pomaga odstraniti kruh s stopljenim sirom z vilic, druge vilice so namenjene, da z njimi pojemo kruh."

Pomoč so poiskali pri strokovnjakih

Švicarski mediji so pomoč poiskali pri strokovnjakih. Obrnili so se celo na slavnega ženevskega strokovnjaka za nalezljive bolezni Didierja Pitteta.

"Tveganje, povezano s fondijem? Zagotovo ne," je mnenje Pitteta, ki velja za velikega zagovornika razkuževanja rok.

Tudi proizvajalci švicarskega sira mirijo zaskrbljenost. Opravili so celo raziskavo in prišli do ugotovitve, da je možnost okužbe z novim koronavirusom ob fondiju zanemarljiva.

Strokovnjak za nalezljive bolezni iz Züricha, profesor Christian Rüf ob tem pravi: "V loncu za fondi sir doseže primerno temperaturo, ki ubije kateri koli virus". Kljub temu priporoča druženje ob fondiju za manjše skupine, še bolje samo v dvoje.

"Težava je večja, če ves večer sedite skupaj v manjšem prostoru, glasno govorite, smejete in pojete. To so idealni pogoji za širjenje virusa," je opozoril.

Gerald Bongioanni, direktor znanega Cafe du Soleil iz Ženeve, kjer pozimi običajno postrežejo do 300 fondijev na dan, je podobnega mnenja: "Tveganje ni v fondiju, pač pa v zbiranju".

Fondi zaslovel na svetovni razstavi v New Yorku leta 1939/40

Švicarski sirov fondi je svetovno slavo in priljubljenost dosegel, ko je prestavljal državo na svetovni razstavi v New Yorku leta 1939/40.

Prvi recepti za švicarski fondi so iz 17. stoletja. Švicarji so ga dejansko za svojega vzeli v 50. letih minulega stoletja, ko ga je švicarska vojska, znana po svoji nevtralnosti, uvrstila v svojo kuharsko knjigo. Druženje ob fondiju s prijatelji v restavraciji pa je postalo srčika švicarskega družabnega življenja.

Zaradi pandemije covida-19 so sedaj restavracije v Švici zaprte, zaradi omejitev zbiranja pa so morali tudi odpovedati 10. festival fondija, ki bi moral biti 31. oktobra. Kljub temu organizatorji menijo, da fondi ne bo postal žrtev pandemije.

"Švicarska narodna jed in ljubezen Švicarjev do sira sta močnejši od vseh zdravstvenih ukrepov," je dejal organizator festivala Arnaud Favre.

"Fondi je jed, ki je združljiva s covidom, ki se zelo dobro ujema s trenutnimi razmerami, saj zelo potrebujemo dober humor in zabavo. V teh časih gre za jed par excellence," je prepričan vodilni mož butika sirov La Fromatheque iz Martignyja Bertrand Gabioud.


Najbolj brano