Študija: Že ena pijača na dan vam lahko skrajša življenje

Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje. Raziskava, v kateri je sodelovalo 600.000 pivcev, je pokazala, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta.

Raziskava je pokazala, da lahko od pet do deset pijač skrajša 
življenje posameznika za do pol leta. Foto: Nina Krivec Rudolf
Raziskava je pokazala, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta. Foto: Nina Krivec Rudolf

LONDON > Z večjim uživanjem alkohola se skrajšuje tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, izgubijo do pet let življenja, ugotavlja raziskava.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje.

Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

Pitje alkohola je bilo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki niso smrtne, vendar znanstveniki pravijo, da koristi izniči povečano tveganje za druge oblike bolezni srca.

Pretekle študije so nakazovale, da lahko uživanje rdečega vina koristi srcu. Danska študija je ugotovila, da imajo tisti, ki spijejo tri do štiri pijače na teden, manjšo možnost, da zbolijo za diabetesom tipa 2.

"Ta študija jasno kaže, da pod črto pitje alkohola nima nobenih koristi za zdravje, kar je običajno pri stvareh, ki so videti prelepo, da bi bile resnične," je dejal profesor medicine na univerzi v Sheffieldu Tim Chico, ki ni sodeloval v raziskavi.


Najbolj brano