Tudi Apple bo prispeval milijarde za stanovanja v Kaliforniji

Ameriški tehnološki velikan Apple se je danes pridružil vrsti podjetij, ki so pripravljena prispevati milijarde za zmanjšanje stanovanjske krize v Kaliforniji. V prihodnjih dveh letih namerava za ta namen zagotoviti 2,5 milijarde dolarjev.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

SAN FRANCISCO > Applova poteza sledi podobnim iniciativam družb iz Silicijeve doline, kot sta Google in Facebook. Slednja sta obljubila po milijardo dolarjev za reševanje stanovanjske problematike.

"Preden je svet vedel za ime Silicijeva dolina in dolgo preden smo tehnologijo začeli nositi v žepu, je Apple to območje razglasil za svoj dom. Čutimo močno državljansko odgovornost, da zagotovimo, da to ostane živahen kraj, kjer lahko ljudje živijo, ustvarijo družino in prispevajo k skupnosti," je v izjavi zapisal glavni izvršni direktor Appla Tim Cook.

Stanovanjska kriza je ena največjih težav gospodarsko najmočnejše ameriške zvezne države Kalifornije. Zaradi skokovitega razvoja informacijsko-komunikacijskega sektorja, zaradi katerega so povprečni dohodki v t. i. zlati državi med najvišjimi v ZDA, je na drugi strani predvsem območje San Francisca in Silicijeve doline prizorišče bolečih primerov urbane revščine. Ker so novodobni tehnološki bogataši in najbolje plačani zaposleni v IKT sektorju cene nepremičnin in drugih storitev dvignili v višave, se je večina dosedanjih prebivalcev primorana seliti daleč stran od svojih delovnih mest ali pa morajo ljudje živeti na ulici oz. v avtomobilih ali avtodomih. Izjemno bogato območje je tako dejansko polno brezdomcev. Med temi so tudi mnogi ne tako bogato nagrajeni zaposleni v teh istih tehnoloških podjetjih.

Po navedbah družbe je San Francisco med aprilom in junijem letos zapustilo okoli 30.000 ljudi. Njena prizadevanja so usmerjena v pomoč članom skupnosti, kot so "učitelji, gasilci, pripadniki reševalnih sil in delavci v javnem sektorju", ki si trenutno ne morejo privoščiti nastanitve.

V sodelovanju s kalifornijskim guvernerjem Gavinom Newsomom želi Apple razvijati različne programe za naslavljanje stanovanjske problematike in problema brezdomcev.

Proizvajalec iphonov tako namerava eno milijardo dolarjev vložiti v državni sklad za gradnjo dostopnih stanovanj. Še milijarda naj bi v obliki garancij in posojil prišla do ljudi, ki kupujejo prvo nepremičnino. Prav tako se bo tehnološki velikan odrekel zemlji za gradnjo stanovanj v vrednosti približno 300 milijonov dolarjev.

Še 200 milijonov dolarjev bo podjetje namenilo za podporo novim dostopnim stanovanjskim projektom na širšem območju San Francisca, vključno s 150 milijoni za javno-zasebna partnerstva. 50 milijonov dolarjev pa bo dodelilo nevladni organizaciji Destination: Home, ki skrbi za brezdomce v Silicijevi dolini.


Najbolj brano